Ajvár, zakuszka, harapnivaló, hideg előétel...
Írta: Memi
csütörtök, augusztus 29, 2013
...avagy zöldségkrém, melyet mindegy hogy hívjuk, a lényeg, hogy nagyon finom.
Az eredeti recept szerint padlizsán, paprika, paradicsom az alap, de gyakorlatilag bármilyen zöldséggel dúsítható, számtalan változata ismert és persze minden rajongónak van saját, legjobb receptje...
70 dkg padlizsán
25 dkg kápia paprika
2 db vöröshagyma
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
extra szűz olívaolaj só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. mossuk meg a padlizsánt, vádjuk le a szár részét, vágjuk hosszában ketté és a húsát irdaljuk be néhány helyen
2. mossuk meg a paprikát és vágjuk ki a magházát
3. tisztítsuk meg a hagymákat, az egyik vöröshagymát, a lilahagymát és a fokhagymákat vágjuk negyedbe, a maradék vöröshagymát kockázzuk apróra
4. olajozzunk ki vékonyan egy sütőtálat, húsával lefelé tegyük le a padlizsánokat, adjuk hozzá a paprikákat, a negyedelt hagymákat és sózzuk, borsozzuk, enyhén locsoljuk meg olajjal, majd alufóliával lefedve süssük puhára a zöldségeket (30 perc)
5. ha megsülnek a zöldségek, kevés olajon pirítsuk meg az apróra szelt vöröshagymát és adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot
6. kaparjuk ki a héjából a padlizsánt, majd a megsült paprikákkal, hagymákkal együtt adjuk a paradicsomos hagymához és botmixerrel pürésítsük össze
7. ha télre is teszünk el, akkor forraljuk fel a pürésített krémet és szedjük tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárjuk le fóliával és tetővel, majd állítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást), majd ha kihűlt, mehet a kamrába
Praktikák:
- készíthető gombával, babbal, igény szerint más zöldséggel is
- érdemes kisebb (1-2 dl) üvegekben eltenni, mivel tartósítót nem tartalmaz, felbontva hűtőben sem tárolható sokáig
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: ajvár, krém, mártogató, padlizsán, padlizsánkrém, paprika, vega, vegán, vegetáriánus, zakuszka, zöldség, zöldségkrém