Csicseriborsó leves magyarosan
Írta: Memi
hétfő, február 25, 2013
Az egyik kedvencünk a csicseriborsó, már az önuralmat igényel, hogy az előfőzés után ne nassoljuk el a szemeket...
Érdemes száraz állapotában megvenni, egy éjszakát áztatni, majd egy órán át előfőzni. Igazából sok jelenlétet nem igényel ez a folyamat és ki tudjuk vele kerülni a konzervben található, nem feltétlenül szükséges összetevőket...
Remek beltartalmi értékekkel rendelkező alapanyag, amely jól illeszkedik sokféle ízvilághoz:
CSICSERIBORSÓ LEVES MAGYAROSAN 4 személyre
25 dkg csicseriborsó
3 gerezd fokhagyma
1 db paprika (erős is lehet)
1 pici zeller (gumó, vagy 1-2 szál halványító)
2 db sárgarépa
5 evőkanál gersli
1 teáskanál őrölt pirospaprika
0,5 teáskanál őrölt kömény
2-3 babérlevél
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Előkészítés:
- áztassuk be a csicseriborsót annyi vízben, amennyi bőségesen ellepi és tegyük hűtőbe egy éjszakára
- felhasználás előtt egy órán át főzzük enyhén sós vízben, közepes lángon, fedő alatt
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk fel, a fokhagymát szeljük apróra, a paprikát és a sárgarépát karikázzuk vékonyra
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, a fokhagymát, az őrölt paprikát, majd pár másodpercig kevergetve pirítsuk
3. adjuk a paprikás alaphoz a sárgarépát, a zellert és a csicseriborsót, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. tegyük a levesbe a gerslit, fűszerezzük (kömény, babér, só, bors), majd fedő alatt főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak
5. mielőtt elzárnánk a leves alatt a hőt, dobjuk bele a finomra szelt petrezselymet
Praktikák:
- vékonyra karikázott fehér répát is lehet bele tenni
- gersli helyett pucolt, kockákra vágott krumplival is készíthető
Címkék: árpagyöngy, csicseriborsó, ebéd, előétel, gersli, halványító, leves, magyaros, őrölt, paprika, paprikás, paradicsom, sárgarépa, vega, vegán, vegetáriánus, zeller