Csicseriborsó leves

Írta Memi szombat, január 22, 2011 6 hozzászólás
Többféle receptet is készítettem már csicseriborsóból, például humuszt, salátát, azonban levest most először. Olyan íze van ennek a levesnek, mintha bableves lenne, csak sokkal lágyabb és könnyebb emészteni. Kívül fogkemény marad a csicseriborsó, belül pedig pürésen krémes.
Szokásomhoz hűen ez a recept is gyorsan elkészíthető, egyetlen dologra kell figyelni, a csicseriborsót felhasználás előtti éjszakára be kell áztatni.

CSICSERIBORSÓ LEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

25 dkg csicseriborsó
5 dkg kolbász (magas hústartalmú) -elhagyható
10 dkg gersli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöldségleveskocka (sómentes)
1 marék friss petrezselyem
3 db babérlevél
só (természetes, nem finomított)
bors
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. áztassuk be 1 éjszakára a csicseriborsót
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a fokhagymát vágjuk apróra, a kolbászt karikázzuk vékonyra
3. a vöröshagymát pároljuk meg az olívaolajon (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
4. tegyük rá a paradicsomot és a fokhagymát, keverjük át
5. adjuk hozzá a csicseriborsót, a gerslit és a kolbászt, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy bőven ellepje (a gersli is felszívja még)
6. ízesítsük (leves kocka, babérlevél, csipet só, bors, petrezselyem)
7. főzzük, amíg a gersli és a csicseriborsó megpuhul

Praktikák:
- el lehet hagyni a gerslit, úgy is finom
- ha testesebb ízt szeretnénk, kevés füstölt húst is lehet beletenni
- vegetáriánusok a kolbászt hagyják el, nagyon finom anélkül is

Napi útmutató: "Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog." Japán közmondás