Párolt lilakáposzta gombafasírttal és krumplipürével (vegán)
Írta: Memi
szerda, február 27, 2013
A párolt káposzta - krumplipüré kombó köret számomra mindig valamilyen sült húst feltételezett, ezért nem is készült hosszú éveken át...
Aztán történt egyszer, hogy a káposzta szinte minden jellegzetes fajtája egyszerre landolt a konyhában, így kissé megfogyatkozott a motiváció, mire elérkezett a lilakáposzta ideje. Kedvenc "találmányunk" receptjét is kilőttük néhány nappal korábban fehér káposztából, így HeF felvetette, mi lenne, ha párolt káposzta lenne belőle.
Kíváncsiak voltunk, hogy milyen lesz a kombináció húsmentesen, de minden várakozásunkat felülmúlta :-)
PÁROLT KÁPOSZTA GOMBAFASÍRTTAL ÉS KRUMPLIPÜRÉVEL 4 személyre
párolt káposztához:
1,5 kg lilakáposzta
2 evőkanál cukor (nyers nád)
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
5 evőkanál fehérborecet (6%-os)
2 teáskanál köménymag
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
gombafasírthoz:
0,5 kg csiperke gomba
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál lestyán
0,5 teáskanál őrölt görögszéna
2-3 szál petrezselyem
só (természetes, nem finomított)
tört bors
teljes kiőrlésű tönkölyliszt
olaj a sütéshez
krumplipüréhez
1 kg burgonya
só (természetes, nem finomított)
lestyán
Előkészület:
- pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk és sós vízben tegyük fel főni
Párolt káposzta:
1. az esetleges sérült fedőleveleket vegyük le a káposztáról, vágjuk félbe, majd a torzsát eltávolítva szeljük vékony csíkokra
2. az olívaolajon kicsit pirítsuk meg a káposztát, adjuk hozzá az ízesítőket (cukor, só, bors, ecet, kömény), majd öntsünk alá 2 dl vizet és fedő alatt, de gyakori keverés mellett közepes lángon pároljuk, amíg kellemesen megpuhul
Gombafasírt:
3. tisztítsuk meg a gombát és a vöröshagymát, majd szeljük mindkettőt apróra és keverjük össze
4. reszeljük a keverékhez a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket (paprika, lestyán, görögszéna, bors, nagyobb csipet só) és aprítsuk hozzá a petrezselymet
5. szórjunk a keverékre annyi teljes kiőrlésű tönkölylisztet, hogy az alaposan összekevert massza könnyen formázható állagú legyen (az összetevők nedvességtartalmától függ, de inkább apránként adagoljuk a lisztet)
6. formázzunk meg a fasírtokat (1 db-hoz kb. 1 evőkanálnyi massza), majd ujjnyi, forró olajban süssük aranyszínűre mindkét oldalát
Krumplipüré:
7. a megfőtt és leszűrt burgonyát törjük össze, adjunk hozzá sót ízlés szerint, valamit egy kis vizet (esetleg növényi tejet) attól függően, hogy milyen állagúra szeretnénk (fűszerezhetjük borssal, lestyánnal, petrezselyemmel)
Itt is mi szorgoskodunk: