Törökmogyorós - zabos ropogós (lisztmentes)

Írta: Memi kedd, február 19, 2013
Előfordul, hogy a legfinomabb ételek akkor kerülnek ki a kezeink közül, amikor épp nem úgy sikerül valami, ahogyan elterveztük...

Ez a sütemény sem egészen úgy alakult, ahogy számítottam rá az összeállításnál, annál sokkal jobb lett, ropogós, mogyorós, karamellás íz, valahol a grillázs és a keksz között félúton...

TÖRÖKMOGYORÓS - ZABOS ROPOGÓS 20-25 db (egészségesebb összetevők)

10 dkg vaj (ghí)
10 porcukor (nyers nád)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
8 dkg darált törökmogyoró
5 dkg zabpehely
5 dkg zabkorpa
1 tk sütőpor (foszfátmentes)

1. olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el alaposan, majd, ha már nem meleg, keverjük bele a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást
2. mérjük ki egy keverőtálba a törökmogyorót, a zabpelyhet, a zabkorpát, adjuk hozzá a sütőport és keverjük össze a vajas keverékkel
3. kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire öntsük ki a masszát és terítsük el úgy, hogy lehetőleg mindenhol egyenletes vastagságú legyen
4. 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd zárjuk el a hőt és hagyjuk a sütőben még 10 percig a tepsit
5. vegyük ki a tepsit a sütőből és kockázzuk fel tetszőleges méretű darabokra a langyos süteményt, majd hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- lehet dióval, vagy vegyesen, esetleg kókusszal is készíteni
- ha tejmentes készítmény a cél, akkor vaj helyett ghí-t használjunk

Itt is mi szorgoskodunk: