Törökmogyorós-csokis korong

Írta: Memi vasárnap, október 02, 2011
A giga-mega csokis korong akkora sikert aratott nálunk, hogy ki kellett próbálni más ízesítéssel is :-)
A bahlava készítésekor vettem először őrölt törökmogyorót és akkor annyira kellemesen intenzív ízt adott a süteménynek, hogy arra gondoltam, ez a finomság tökéletes lehet egy kekszhez. Így is lett, rendkívül finom ízorgia, amikor az apró, megbúvó csokidarabka íze keveredik a törökmogyoróval, szinte mintha csokis-mogyorókrémet ropogtatnánk :-)

TÖRÖKMOGYORÓS-CSOKIS KORONG 9 db (igény szerint készíthető kisebb korong is)

15 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg puha vaj
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
3 dkg őrölt törökmogyoró
5 dkg étcsokoládé (70% körüli)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. adjuk a puha vajhoz a cukrot (ha nagy szemű, érdemes megdarálni ehhez a kekszhez, mert a rövid sütési idő miatt nem biztos, hogy felolvad) és a megmosott tojást, majd keverjük habosra
2. adjuk a vajas keverékhez az őrölt mogyorót, a lisztet és a szódabikarbónát és keverjük össze
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
4. a keksz masszából nagyobb dió nagyságú mennyiségeket formázzunk gombóc alakra (enyhén nedves kézzel, vagy fagylaltos kanállal) és egymástól kb. 10 cm távolságra helyezzük el a tepsin (szétterül sütés közben)
5. süssük a kekszeket 10-12 percig (ne égjen meg), majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a kekszeket (megszilárdul)

Praktikák:
- törökmogyoró helyett készíthető darált dióval, mandulával
- a képen látható keksz teljes kiőrlésű rozsliszttel, nyers nádcukorral készült

Itt is mi szorgoskodunk: