Töltött édes káposzta (húsmentesen)

Írta: Memi kedd, október 25, 2011
Nagy lelkesen készültem, hogy a közelgő karácsonyi ünnepek előtt letesztelem a húsmentes töltött káposztát, biztos, ami biztos, inkább még most finomítsak rajta, mint a premieren :-)
Volt nagy mulatság HeF-fel, amikor otthon szembesültem vele, hogy nem savanyított káposztát vettem, hanem édes (fehér, fejes) káposztát. Sebaj, gondoltuk kipróbáljuk ezzel...

Finom lett és örülök, hogy volt főpróba, karácsonyra már biztosan nem felejtem el, hogy savanyítottat vegyek ;-)

TÖLTÖTT ÉDES KÁPOSZTA (húsmentesen) 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1,5 kg körüli fehér fejes káposzta

töltelékhez:
15 dkg rizs (barna)
10 dkg szójagranulátum (génkezelés mentes)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál lestyán
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál zabkorpa -opcionális
só (természetes, nem finomított)
tört bors

főzővízhez:
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
3 db babérlevél1 teáskanál egész kömény

Előkészület:
- áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi ellepi
- tegyük fel főni a rizst, félpuhára elő kell főzni
1. tegyük fel főni a főzővizet, ízesítsük a megadott fűszerekkel, majd a megmosott, felső (esetleg sérült leveleitől megtisztított) káposzta torzsáját vágjuk ki (ék alakban, mint a dinnye lékelésénél) és vegyük le a felső, nagyobb leveleit, 10-12 db-ot, ennyire elegendő a töltelék
2. a forrásban lévő vízbe dobjuk bele a leválasztott leveleket és 10-15 percig főzzük (kissé meg kell puhulnia, hogy lehessen tekerni gombócnak)
3. a maradék káposztát csíkozzuk fel vékonyra
4. a szóját alaposan nyomkodjuk ki, adjuk hozzá az előfőzött rizst, a felaprított vöröshagymát, a reszelt fokhagymát és a fűszereket
5. vegyük ki a főzővízből a leveleket (a vizet ne öntsük ki, mert felhasználjuk a főzéshez), hagyjuk kissé kihűlni
6. osszuk el annyi részre a tölteléket, ahány előfőzött levelünk van, minden levél főeréhez tegyünk egy töltelék gombócot és tekerjük fel úgy, hogy a közép résznél a két szélét felhajtjuk és úgy tekerjük tovább
7. tegyük egy edény aljába a gombócokat, halmozzuk rá a felszelt káposztát és öntsük fel annyi főzővízzel, hogy épp ellepje (érdemes nagyobb átmérőjű edényt használni, hogy könnyebben lehessen a gombócokat mozgatni - ne égjen le)
8. időnként (óvatosan) átmozgatva a gombócokat, közepes lángon főzzük, amíg a káposzta megfő (egy gombócot kivéve és kettévágva lehet ellenőrizni, hogy átfőtt-e), ha elfőtt a víz és szükséges, akkor a főzőléből lehet még adagolni

Praktikák:
- ha száraz a töltelék, lehet bele ütni egy tojást
- tejföllel tálaljuk

Itt is mi szorgoskodunk: