Narancslekvár és szirupban eltett narancshéj

Írta: Memi vasárnap, október 30, 2011
Már az augusztusi befőzési idény közepén a lekvárok készítésekor elhatároztam, hogy idén kipróbálom a saját készítésű narancslekvárt. Kifejezetten vártam a narancsszezont, így egy kisebb adaggal már le is tudtam tesztelni. Az már biztos, hogy amint eljön a narancsdömping, elkészítem még néhány adagban.

Miközben tervezgettem a fűszerezést és az elkészítés módját, láttam az egyik úti filmben, hogy egy görög néni a narancs héját eltette befőttnek. Az Ő tanácsai alapján én is hasznosítottam a héjat.

Mivel nem szoktam kifejezetten édesre készíteni a lekvárt, így lenti recepttel egy pikánsan savanykás csemege készíthető és bár érdemes teljesen lehártyázni a narancsot, egy kissé kesernyés ízre számítani lehet.

NARANCSLEKVÁR kb. 1 l lekvárhoz
(egészségesebb összetevők)

2 kg (jaffa) narancs
20 dkg mandarin
10 dkg cukor (nyers nád, vagy nyírfa)
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 citrom leve
1 tasak Dzsemfix 3:1

Előkészítés:
- az elmosott befőttes üvegeket és a fedeleiket tegyük magas falú lábosba, engedjük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és közepes lángon forraljuk fel a vizet (fertőtlenítés, csírátlanítás)

1. a narancsokat, a mandarinokat és a citromot alaposan (ha lehet, zöldség / gyümölcs mosására rendszeresített szivaccsal) mossuk meg
2. a narancsok héját vágjuk be 8 egyenlő részre és óvatosan fejtsük le (ha nem tesszük el a héjat szirupban, akkor tetszőlegesen pucoljuk meg a narancsot)
3. a narancs fehér hártyáját is le kell távolítani, ezért a megpucolt narancsot hámozzuk meg (igen, úgy, mint egy almát, le kell vágni a külső hártya réteget), érdemes edény fölött, mivel ez a művelet elég sok levet eredményez, így ezt felfogva kiválóan fel lehet használni a lekvárba
4. a külső hártyájától megtisztított narancsot szedjük gerezdjeire (szintén az edény fölött a lé miatt) és így könnyen kifordítható a gerezd a belső hártyákból is
5. a megtisztított gerezdeket és a levet tegyük fel főni, adjuk hozzá a cukrot, a mandarinok és a fél citrom kinyomott levét, a szegfűszeget és forraljuk fel (aki szeretné turmixolhatja is, botmixerrel szét lehet szedni a gerezdeket)
6. a dzsemfixet keverjük el csomómentesre 2 evőkanál vízzel, adjuk a forrásban lévő gyümölcshöz, keverjük össze alaposan, forraljuk fel újra és kevergetés mellett 3-5 percig forraljuk
7. óvatosan adagoljuk a forró lekvárt a kifőzött üvegekbe (az üvegekhez már csak kívülről érjünk hozzá), celofánnal és tetővel zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejre (vákuum keletkezik, légmentesít, így segíti a tartósítást), utána tegyük meleg dunsztba

SZIRUPBAN ELTETT NARANCSHÉJ
(egészségesebb összetevők)

narancshéj
cukor (nyers nád)
víz
fogpiszkáló

1. a narancshéjról távolítsuk el a fehér réteget amennyire csak tudjuk (érdemes először óvatosan végigvágni vízszintesen, majd lekapargatni késsel a maradékot)
2. tekerjük fel a fehér résztől megtisztított héjat és szúrjuk át egy fogpiszkálóval (megtartja a tekercs formát)
3. tegyük a megtűzött héj tekercseket egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy bővel ellepje és főzzük addig, amíg a héjak megpuhulnak
4. ha megfőttek a héjak, vegyük ki őket, várjuk meg, amíg meghűlnek, megszáradnak, ekkor már megtartják a formát, így távolítsuk el a fogpiszkálókat
5. mérjük le a héj tekercseket és a súlyukkal megegyező mennyiségű cukorból és vízből főzzünk szirupot (a vízben keverjük el a cukrot és forraljuk addig, amíg kissé besűrűsödik)
6. tegyük a szirupba a tekercseket és hagyjuk egy éjszakát állni
7. másnap forraljuk fel a szirupot a héjakkal (ekkor lehet bele tenni egy kis fahéj rudat és 1-2 szem szegfűszeget, azonban ezeket az üvegbe töltés előtt ki kell venni)
8. ha felforrt a szirup töltsük a héjakkal együtt (az előkészítésnél leírtak szerint tisztított) üvegekbe úgy, hogy a szirup teljesen fedje a héjakat (ha a szirup nem elegendő, akkor 1:1 arányban lehet még forralni vízből és cukorból)
9. az üvegek lezárása után állítsuk 5 percre fejre (vákuum keletkezik, légmentesít, így segíti a tartósítást), utána tegyük meleg dunsztba

Praktikák:
- aki édesebben kedveli a lekvárt, emelje meg a cukor mennyiségét 20 dkg-ra (érdemes óvatosan megkóstolni, mielőtt forr a lekvár)
- tudatosan a 3:1-es dzsemfixet érdemes választani, mivel természetes összetevőkből áll
- aki rostmentes lekvárt, zselét szeretne, egyszerűen csak nyomja ki alaposan a narancsot, utána következhet a dzsemfixes forralás
- a meleg dunszthoz elegendő egy pokróc, vagy takaró, ha kihűltek az üvegek, mehetnek a kamrába, konyha szekrénybe


Itt is mi szorgoskodunk: