Kakaós csiga kicsi is, csúnya is...

Írta: Memi péntek, szeptember 03, 2010
...de lelkiismeret-furdalás nélkül ehető.

Ma hazafelé sétáltunk a férjemmel, amikor a házunk előtt lévő csöppnyi pékségből mesés fahéjas kakaós illatok lengedeztek. Igyekeztem gyorsan csillapítani a vágyunkat, elkezdtem sorolni, hogy ezek a termékek miket tartalmazhatnak. Óriási sikerrel nem jártam, mivel fél órával később imádott férjem közölte, hogy reggel ugye nem az lesz a meglepetés, hogy nincs kakaós csigája?!
Halvány emlékeim között felkutattam a 10 évvel ezelőtti receptemet és átalakítottam az azóta megváltozott étkezési kultúránknak megfelelően, íme:
KAKAÓS CSIGA (egészséges változatú összetevők)

50 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
2,5 dkg élesztő
1 tojás (bio vagy szabad tartású)
5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (természetes, nem finomított)
5 dkg vaj
1 db citrom
tej (víz, illetve lehet gabonatej)
cukrozott kakaó (nádcukorral kevert karobpor)
fahéj

1. az élesztőt langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk
2. lágy margarinba belekeverjük a cukrot, sót, néhány csepp citromlét, majd a tojás sárgáját
3. lisztet összekeverjük a felfuttatott élesztővel, a margarinos keverékkel és annyi tejjel, hogy könnyű, nem ragacsos tészta legyen
4. meleg helyen keltetjük, majd 0,5 cm vastagságra nyújtjuk
5. megkenjük olajjal, vagy olvasztott margarinnal a tésztát és megszórjuk alaposan kakaóval (ízlés szerint lehet fahéj is)
6. feltekerjük, mint a bejglit (tetszés szerint lehet kisebb -gyermekkézbe való- és nagyobb átmérőjű is)
7. 1,5-2 cm-es szeleteket vágunk
8. sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és meleg (nem forró) sütőben, 180 fokon (gázsütőnél 4- es fokozat) aranybarnára sütjük

Szeptember 1-én új időszámítás kezdődött az életemben, melynek részeként végre hét közben is önfeledten főzőcskézhetek, reszkessetek egészséges és finom recepteket gyűjtők, következik a zabkorpás cookie :-)

Itt is mi szorgoskodunk: