Cantuccini, vagy cantucci
Írta Memi
szerda, szeptember 29, 2010
2 hozzászólás

Ez a gesztus meglepett minket, akik ahhoz vagyunk szoktatva, hogy itthon a kávézókban ritkaságnak számít egy pohár víz "kísérő" a kávé mellé, jellemzően arany áron vásárolhatod meg.
A következő meglepetés a gyorsan megérkező itókák mellé felszolgált rágcsák (édes aprósütemény és sós magvak) voltak. Mindkét típusból hoztak, mivel férjecske a helyi sört ízlelgette, én pedig a helyi jegeskávét.
Ezt a tradíciót a többi, letesztelt kávézóban is tapasztaltuk, volt, ahol apró zöldségtálat fetával, volt, ahol apró tortaszeletet kínáltak (rendelés értékétől függetlenül).
Szóval itt ízleltem először e picinyke ropogós süteményt, melyről már sokat hallottam és most el is készítettem.
Először az alapreceptet teszteltem, de a fantáziám már beindult karácsonyra várakozva: fahéjas, mézeskalács ízű, citromos, narancsos, diós, pisztáciás, csokis, vaníliás, gyömbéres, aszalt gyümölcsös és ezek megszámlálhatatlan kombinációja...
CANTUCCINI, vagy CANTUCCI 28-30 darab (egészségesebb összetevők)
7 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 dkg vaj
3 dkg vaj
20 dkg pucolt, egész mandula, vagy török mogyoró
1. a sütőt begyújtjuk 180 fokra (4-es fokozat) és kibéleljük sütőpapírral a tepsit
3. a vajat felolvasztjuk és a száraz anyagokhoz adjuk
4. a tojásokat a keverékhez adjuk
5. összegyúrjuk
6. két vékony hengert formázunk, és a tepsibe tesszük, ahol picit lelapítjuk
7. az 1. pontban írt fokon 20 percig sütjük
8. kivesszük a sütőből és megvárjuk, míg kicsit kihűl
9. a rudakat felszeleteljük 1 cm széles karikákra, 45 fokos szögben

11. az 1. pontban írt fokon 10-15 percig arany színűre sütjük
Praktikák:
- lehet a tésztába tenni csipet fahéjat, reszelt citrom-, vagy narancshéjat, más magvakat (dió, pisztácia), aszalt gyümölcsöket
- várjuk meg, amíg a szeletek a tepsin kihűlnek (picit még száradnak), majd süteményes dobozban lehet tárolni
Napi útmutató: "Ha nagyon nyomaszt, hogy annyi tennivalód lenne, először is tarts egy kis szünetet." Thich Nhat Hanh
Címkék: ajándék, cantucci, cantuccini, desszert, ebéd, édes, egészséges étel, egészséges reggeli, gasztro, gasztroajándék, ízek imák szerelmek, keksz, olasz, sütemény, vega, vegetáriánus
Nagyon guszták, szívesen kipróbálnám!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem,hogy te is teljeskiőrlésű lisztből készítetted el? Sajnos nálam csak ez jöhetne számításba, és kiváncsi vagyok,hogy úgyis jó-e az állaga?
Kizárólag teljes kiőrlésű liszteket használok és mivel ezt a sütit kifejezetten ropogósra kell sütni, így a tönkölyön kívül bátran készítheted teljes kiőrlésű rozslisztből is (vagy keverve a kettőt).
VálaszTörlés