Almás rétes

Írta: Memi csütörtök, szeptember 09, 2010
Ha korábban tudom, hogy ez a sütemény ennyire egyszerűen elkészíthető, már kezdő háziasszony koromban elkápráztattam volna a családomat. Néhány évvel ezelőtt nagyon sok meggy termett a szüleim kiskertjében, eltettük a sokévi fejadagot fagyasztott és főtt formában, kipróbáltuk az összes ismert meggyes süteményt és még mindig maradt...
Ekkor következett az ötlet, győzzük le a mumust, próbálkozzunk meg a rétessel. Elsőre sikerült. És még vagy 5 héten keresztül minden hétvégén...

Azóta sokféle töltelékkel kipróbáltuk, nagyon gyorsan, egyszerűen összeállítható édesség, garantált a siker.
Erre a csemegére még nyáron is szívesen begyújtom 20 percre a sütőt...


ALMÁS RÉTES (egészségesebb összetevők)

1 csomag réteslap (teljes kiőrlésű tönköly)
1 citrom
4 kisebb, vagy 3 nagyobb alma
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű péksüteményből)
olívaolaj (extra szűz)

1. az almákat megpucoljuk, majd tökgyalun lereszeljük
2. összefőzzük a cukorral, fahéjjal és kevés citromlével (akkor jó, ha kissé karamellizálódik és a levét nagyrészt elfőtte)
4. sütőt begyújtjuk 4-es fokozatra (180 fokra)
3. réteslapokat szétszedjük, egy rúdhoz legalább 3 lapot egymásra terítünk(attól függ hány lapos a csomag)
4. a felső 2 lapot felhajtjuk, alaposan megkenjük olivaolajjal a legalsó lapot, majd ráhatjuk a középső lapot és azt is megkenjük olajjal (a legfelső rétegre nem kell olaj)
5. a legfelső lapot megszórjuk zsemlemorzsával és a szélein 2-3 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk a töltelék annyiad részét, ahány rúd rétest készítünk
6. mind a 4 szélét megkenjük olajjal és alul, majd kétoldalt visszahajtjuk
7. alulról feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és a tetejét is megkenjük olajjal
8. 4-5-ös fokozaton (180-190 fok) aranybarnára sütjük (20-25 perc)



Praktikák:
- a réteslapok egymásra terítésekor az egyik lapot érdemes 90 fokkal elfordítani, így a hajtások mentén kisebb eséllyel reped szét sütéskor
- ha vendégségbe is viszünk, akkor 2 doboz (12 db) réteslappal, rétesenként 4-4 lappal szoktam dolgozni, még finomabb, mint a 3 lapos
- olajjal kenéskor az egymásra terített lapok képzeletbeli felezővonalánál szoktam felhajtani, majd lehajtani és megkenni a 2 alsó lapot
- ha leveses a töltelék a felső réteslapot és a leterített tölteléket is szórjuk meg zsemlemorzsával

Itt is mi szorgoskodunk: