Török menyasszony levese, avagy török vöröslencse leves

Írta: Memi szerda, május 08, 2013
Nagyon ritkán szoktunk televíziót nézni, akkor is jellemzően 2-3 csatorna adása közül választunk. A napokban épp egy főzős műsor szólt a háttérben, amikor arra lettem figyelmes, hogy a bemutatott ételhez felsorolt hozzávalók közül épp minden megtalálható itthon, ráadásul a két fő összetevő (vöröslencse és bulgur) is elegendő hívószó volt ahhoz, hogy odafigyeljek...

A műsorban bemutatott étel a Turkish Bride's Soup, vagyis a török menyasszony levese volt, melyben igazán izgalmas összetevők is megjelennek, amelyek a hazai levesekben ritkán. Alig néhány fűszer szükséges hozzá, mégis elképesztően üde az íze, hidegben melegen, melegben langyosan tálalva is el tudom képzelni, ráadásul a vöröslencse könnyen emészthető, igazán tápláló alapanyag.

Az biztos, hogy az eddigi kedvenc indiai vöröslencse levesünk most már csak a második kedvenc vöröslencse levesünk...


TÖRÖK VÖRÖSLENCSE LEVES  4 személyre

25 dkg vöröslencse
12,5 dkg bulgur*
2 db vöröshagyma
2 evőkanál vaj (lehet ghí is)
2 evőkanál paradicsompüré
2 teáskanál szárított menta
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1/4 teáskanál őrölt cayenne paprika
1/2 citrom leve
csipet só (nem finomított, természetes)
tört bors
*gerslivel (árpagyöngy) is nagyon finom (felső kép)

tálaláshoz:
citrom szeletek
friss menta

1. tisztítsuk meg a vöröshagymát és kockázzuk apróra, majd a vajon pirítsuk aranybarnára
2. adjuk a hagymához az őrölt paprikákat, a vöröslencsét és a bulgurt, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi
3. adjuk a léhez a paradicsompürét, a mentát és a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, majd gyakori keverés mellett, fedő alatt főzzük, amíg a vöröslencse és a bulgur puhára fő (ha szükséges, pótoljuk a vizet, de kifejezetten sűrű ez a leves)

Praktikák:
- a vöröslencsét nem kell beáztatni felhasználás előtt, 20-25 perc alatt pürésre fő
- szoktak tenni ebbe a levesbe lisztet is, de feleslegesnek tartom, mivel egyébként is egy kifejezetten sűrű
- paprikával elkevert olvadt vajjal is szokták tálalni, de a citromszelet - friss menta kombináció még üdébbé varázsolja
- tejérzékenyek vaj helyett ghí-vel, vagy olívaolajjal készítsék