Eperlekvár egyszerűen

Írta Memi péntek, május 24, 2013 Nincs hozzászólás
Eredetileg szamócáért mentünk a piacra, mert a tesztelésre vásárolt adag nagyon meggyőző volt...

Szamóca helyett epret találtunk, nem is akármilyet, szerintem évek óta nem ettünk ennyire finomat, de ahogy HeF fogalmazta "lehet, hogy évtizedek óta nem ettünk ilyen finomat"...

Jó csere volt, főleg úgy, hogy következő hétre ígértek még szamócát, így abból is tudunk eltenni egy kis téli finomságot.

A tavalyi eperdzsemhez képest idén egy kicsit másképp készült, ráadásul pürésítettem a gyümölcsöt, így lekvár lett. (A lekvár homogén, nem tartalmaz nagyobb gyümölcsdarabokat, míg a dzsem darabos.)

EPERLEKVÁR EGYSZERŰEN kb. 2,5 l 

3 kg eper
30 dkg nyers nád cukor 
késhegynyi étkezési citromsav
1/2 citrom leve
20 g pektin

1. mossuk meg a gyümölcsöt és távolítsuk el a kacs részt
2. tegyük akkora tálba az epreket, amelyben bőven elfér, szórjuk rá a cukrot, a citromsavat és öntsük hozzá a fél citrom facsart levét, majd hagyjuk a cukrot elolvadni, az epret levet ereszteni
3. ha levet eresztett a gyümölcs, pürésítsük (botmixerrel), keverjük el benne csomómentesre a pektint
4. közepes lángon, gyakori keverés mellett főzzük, amíg elkezd forrni, majd forrástól számított 5 percig hagyjuk zubogva forrni (ügyeljünk arra, hogy ne forrjon ki), óvatosan kóstoljuk meg, hogy kellően édes/savanykás-e a lekvár
5. ha nagyon habos, szedjük le a habot, utána adagoljuk csírátlanított, tiszta üvegekbe a lekvárt, melyeket zárjunk fóliával és tetővel, majd állítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást)

Praktikák:
- a cukor mennyisége ízlés szerint változtatható, fenti mennyiséggel enyhén édes a lekvár,
- aki dzsemet szeretne belőle készíteni, ne pürésítse a gyümölcsöt
- célszerű a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk
- érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár és természetes tartósítással is eltartható (felbontás után) a hűtőben romlás nélkül
- folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni