Piac – A választás szabadsága? Szavazat? Divat? Lehetőség? Tudatosság!

Írta Memi péntek, május 17, 2013 Nincs hozzászólás
Avagy a Közös Piac kicsit más szemmel (is)…

Szerte a Világon kezd éledezni a felismerés, hogy változások, változtatások kellenek, melyre kifejezetten jótékonyan hat a válság nevű változás, ami még a tétlenkedőket is erre a felismerésre buzdítja. Számtalan területen lehetne ténykedni, de az oldal témája miatt nálunk a táplálkozás az egyik fő irány. 

Sok visszajelzés érkezik hozzánk, hogy igen érzik / látják / tudják / szeretnék, de hogyan is kezdjék a változást. Egyszerűen: apróbb lépésekkel, türelemmel, időt szánva a megismerésre, legyen szó akár a saját szervezetünkről, akár az (új) alapanyagokról, azok hatásáról, helyettesíthetőségéről, a komfortérzetünk, a megszokás fokozatos feszegetéséről.
Ezzel a döntéssel kezdetét veszi egy mesés utazás tele kísérletezéssel, tanulással és egy folyamatosan körvonalazódó, saját igényekre szabott táplálkozási kultúrával.

Mire érdemes figyelni ezen az úton?

Elsőként az alapanyagaink megválasztására:
-          finomított helyett teljes kiőrlésű, finomítatlan,
-          szintetikus helyett természetes, natúr,
-          feldolgozott helyett feldolgozatlan,
-          tömegtermék helyett egyedi, változatos.

Természetesen minden káros tényezőt nehéz kikerülni, de tudjuk csökkenteni még akkor is, ha saját magunk nem rendelkezünk kiskerttel, termelési lehetőséggel.

Ha nagy a kínálat, miért válasszam a hazait?
-     kevesebb idő telik el a szüret és a fogyasztóhoz kerülés között, ezért nincs feltétlenül szükség vegyszeres tartósításra,
-          az érett terményeket szüretelik, nincs szükség kényszerérésre,
-          rövidebb a szállítási út, nem, vagy kevéssé terheljük a környezetet,
-          segíti a hazai gazdaságot, mellyel élénkíti a termelést,
-          csökkenti a függést más országoktól.

Nem is olyan bonyolult, igaz? Gondolatébresztőnek semmiképp...

forrás: Közös Piac
És végül szeretnénk egy kis reklámot a Közös Piac nevű kezdeményezésnek. Jó látni, hogy sorra születnek hasonló jellegű rendezvények, de itt személyesen is érintettek vagyunk a kincseinkkel, ezért a kulisszák mögé is beláthatunk…

Szeretnénk ezúton is támogatni és megerősíteni a szervezőket, hogy látszik, látjuk, hogy szívügyük a Piac, várják és beépítik a visszajelzéseket, figyelnek ránk gyártókra, termelőkre, így nekünk marad energiánk a legfontosabbra, a vevőkre.

Mert miről is szól az igazi piac? Találkozásokról, beszélgetésekről, tapasztalatcseréről, praktikák megosztásáról, melyek méltón megmutatják a termékeink szeretetét és a szakmai tapasztalatot, de akár még barátságok is születhetnek.

Szeretnénk bátorítani a vásárlókat, hogy legyenek részesei ennek az újdonságnak, tapasztalatból látjuk, hogy egyre hosszabb bevásárló listával lehet érkezni…
A gyártókat, termelőket pedig bíztatni arra, hogy jöjjenek, színesítsék a kínálatot, legyenek elérhetők a vásárlók részére személyesen is.

A piac az ókor óta a mindennapi élet része, melyhez két fontos összetevőre van szükség a vevőre és az eladóra, vagyis a keresletre és a kínálatra. Nem titok hát, hogy a hosszútávú sikerre, a fenntarthatóságra óriási hatásunk van.

Éljünk a lehetőségekkel magunkért és a környezetünkért…