A választás szabadsága. Szavazat? Divat? Lehetőség? Tudatosság!
Írta: Memi
péntek, május 17, 2013
Szerte a Világon kezd
éledezni a felismerés, hogy változások, változtatások kellenek, melyre
kifejezetten jótékonyan hat a válság nevű változás, ami még a tétlenkedőket is
erre a felismerésre buzdítja. Számtalan területen lehetne ténykedni, de az
oldal témája miatt nálunk a táplálkozás az egyik fő irány.
Sok visszajelzés
érkezik hozzánk, hogy igen érzik / látják / tudják / szeretnék, de hogyan is
kezdjék a változást. Egyszerűen: apróbb lépésekkel, türelemmel, időt szánva a
megismerésre, legyen szó akár a saját szervezetünkről, akár az (új)
alapanyagokról, azok hatásáról, helyettesíthetőségéről, a komfortérzetünk, a
megszokás fokozatos feszegetéséről.
Ezzel a döntéssel kezdetét veszi
egy mesés utazás tele kísérletezéssel, tanulással és egy folyamatosan körvonalazódó, saját
igényekre szabott táplálkozási kultúrával.
Mire érdemes figyelni ezen az úton?
Elsőként az alapanyagaink
megválasztására:
-
finomított helyett teljes kiőrlésű,
finomítatlan,
-
szintetikus helyett természetes, natúr,
-
feldolgozott helyett feldolgozatlan,
-
tömegtermék helyett egyedi, szezonális, változatos.
Természetesen minden káros tényezőt nehéz
kikerülni, de tudjuk csökkenteni még akkor is, ha saját magunk nem rendelkezünk
kiskerttel, termelési lehetőséggel.
Ha nagy a kínálat, miért válasszam a hazait?
- kevesebb idő telik el a szüret és a fogyasztóhoz
kerülés között, ezért nincs feltétlenül szükség vegyszeres tartósításra,
-
az érett terményeket szüretelik, nincs szükség
kényszerérésre,
-
rövidebb a szállítási út, nem, vagy kevéssé
terheljük a környezetet,
-
segíti a hazai gazdaságot, mellyel élénkíti a
termelést,
-
csökkenti a függést más országoktól.
Nem is olyan
bonyolult, igaz? Gondolatébresztőnek semmiképp...
Két fontos összetevőre van szükség a vevőre és
az eladóra, vagyis a keresletre és a kínálatra. Nem titok hát, hogy a
hosszútávú sikerre, a fenntarthatóságra óriási hatásunk van.
Éljünk a lehetőségekkel
magunkért és a környezetünkért…