Zöldborsófőzelék (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi kedd, június 25, 2024
Piros, vagy fehér? Egyik sem, itt az új alternatíva a zöld zöldborsófőzelék, glutén- és tejtermék mentesen. Répafasírttal az egyik legegyszerűbb és legfinomabb étel.

A korább gluténmentes, vegán zöldborsófőzelék receptünk hagyma nélküli változata.

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK (glutén-, tej-, és tojásmentes, vegán)
4 személyre

1 kg (vagy 2 zacskó 450 g-os fagyasztott) zöldborsó
1 evőkanál (szárított) lestyán
1 evőkanál (szárított) petrezselyemzöld
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
1 evőkanál cukor (nyers nád)
késhegynyi (!) szódabikarbóna
2 evőkanál gm. zabpehelyliszt
2 evőkanál kölesliszt
1 evőkanál semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)

1. tegyük egy lábosba az olajat, majd adjuk hozzá a (fagyott) zöldborsót, néhány másodpercig kevergetve pirítsuk
2. öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi, majd adjuk hozzá a késhegynyi (tényleg nagyon kis csipet!) szódabikarbónát, a fűszereket a só kivételével (bors, lestyán, petrezselyem, cukor) és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a borsó megpuhul 
3. amikor megpuhult a zöldborsó, adjuk hozzá a sót és keverjük ki a sűrítést (habarás), ehhez egy kis csészébe tegyük a liszteket (zabpehely, köles), fokozatosan adjunk hozzá 1-1,5 vizet és manuális, kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd húzzuk le a tűzről a lábost, folyamatos keverés mellett adjuk a borsóhoz a habarást és keverjük össze alaposan, ne maradjanak benne csomók, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze (ha túl sűrűnek érezzük a főzeléket, adjunk hozzá még vizet, ha túl híg, akkor még egy kis habarást – ahogy hűl, egy picit még sűrűsödik)

Praktikák:
- friss petrezselyemmel és lestyánnal is készíthető és egy kevés korianderlevél is finom hozzá
- a szódabikarbónából valóban egy pici csipetnyit használjunk, ez segít megpuhítani a borsó héját, de nem érződik az ízében ekkora mennyiségben
- a sót akkor adjuk az ételhez, ha a borsó héja már megpuhult, mert másképp kemény marad