Frangipán krém (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szombat, június 15, 2024
Gyorsan elkészülő, lágy krém. A frangipán jellegű krémet készíthetjük változatosan, jól illik bele egy csipet citromhéj, mézeskalács fűszerek, de akár egy kis kávé is, vagy rétegezhetjük friss gyümölcsökkel, piskótával.

FRANGIPÁN KRÉM (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
kb. 4 dl, ami pl. egy gyümölcstortához elegendő

50 g mandulaliszt
75 g cukor (nyers nád)
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
1,5 dl víz
csipet őrölt fahéj
20 g kukorica keményítő + 20 g vízzel elkeverve

1. egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet, a cukrot és a fahéjat, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
2. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 20 g keményítőt a 20 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
3. hagyjuk, míg a krém kissé lehűl, majd csak ezt követően tegyük a piskóta közepére és terítsük el egyenletesen, vagy adagoljuk poharakba gyümölccsel rétegezve
4. amint teljesen megszilárdult a krém, szépen szeletelhető a sütemény ezzel a krémmel (de lehet pihentetni hűtőben egy éjszakát is)

Praktika:
- nyers nádcukor helyett kókuszvirágcukorral is finom
- változatos fűszerezéssel (őrölt vanília, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető
- készíthető kávéval is, ekkor a hozzáadott vizet csökkentsük annyival, amennyi kávét adunk a krémhez (főzés előtt)