Zebrasüti (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
vasárnap, június 16, 2024
Ragacsos, brownie állagú sütemény. Ha piskóta jellegű végeredményt szeretnék, akkor a gesztenyelisztet csökkentve növeljük a mandulaliszt mennyiségét. A sütemény masszát érdemes mérőkancsóban kikeverni, úgy könnyebb kettéosztani és adagolni a tésztát a csíkozáshoz.
ZEBRASÜTI (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
22 cm átmérőjű piteformára
100 g gm. zabpehelyliszt
20 g mandulaliszt
80 g gesztenyeliszt
100 g cukor (nyers nád)
30 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
10 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
csipet só (természetes, nem finomított)
2,5 dl (250 g) víz
a sötét masszához:
2 teáskanál holland kakaópor
1. egy nagyobb mérőkancsóba mérjük ki a vizet, keverjük el benne a citromlevet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, majd adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat
2. mérjük a folyadékhoz a liszteket (zabpehely, mandula, gesztenye) és a sütőport, majd manuális, kézi habverővel keverjük össze csomómentesre
3. ha rendelkezésre áll még egy mérőkancsó, akkor öntsük át a massza felét (ha nem, akkor egy tálba) és az egyik adaghoz keverjünk hozzá 2 teáskanál kakaóport és 2 teáskanál vizet
4. kókuszolajjal kenjük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. kb. fél dl mennyiségenként adagolva, felváltva öntsük a kétféle masszát a forma közepébe úgy, hogy mindig a középpontba csorgatjuk (a massza önmagát teríti el és a két tészta váltogatásától képez csíkokat)
6. ha mindkét tésztát kiadagoltuk, 180 fokon süssük a süteményt aranybarnára 25-30 perc alatt
Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília) is ízesíthető
- olvasztott és 1 teáskanál kókuszolajjal elkevert csokoládéval is dekorálhatjuk a tetejét
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: brownie, csíkos, egyszerű, gluténmentes, gm, gyors, kevert, krém, laktózmentes, mentes, piskóta, ragacsos, recept, receptműves, tejmentes, tojásmentes, torta, vegán, zebra