Káposztafasírt (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, április 12, 2024

Könnyen és gyorsan elkészíthető zöldségfasírt, amely finom önmagában, saláta mellé, vagy főzelékhez. A borókabogyó nem feltétlenül szükséges, de nagyon finom fűszerezési tipp.

Ennél a receptnél nem fontos az összetevőket grammra kimérni, inkább csak egy iránymutatás az adagra vonatkozóan, a fő szempont, hogy a massza összeálljon, ha a kezünkkel összenyomjuk, könnyen tudjunk belőle korongot formázni. 

KÁPOSZTAFASÍRT (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
4 db nagyobb (hamburgerpogácsa), vagy 8 db kisebb (fasírt) méretű

175 g fejes káposzta
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
30 g gm. zabpehelyliszt
20 g kölesliszt
1/4 teáskanál őrölt bors
5-6 szem apróra tört, vagy felaprított borókabogyó
(kókusz)olaj a sütéshez

1. tisztítsuk meg a káposztát és konyhai aprítóval aprítsuk finomra
2. adjuk hozzá a sót, majd keverjük össze alaposan, hogy érje mindenhol a káposztát (ki tudja oldani a levét) és hagyjuk állni 10 percet, majd a lé nagy részét nyomjuk ki (ne legyen teljesen száraz)
3. adjuk a káposztához a köles- és a zabpehelylisztet, fűszerezzük (bors, borókabogyó és kóstoljuk meg, kell-e még só) majd gyúrjuk, dolgozzuk össze, amíg a kezükben összenyomva egyben marad a massza (ha túl nedves, adjunk hozzá még zabpehelylisztet, ha száraz, akkor 1-2 mokkáskanál vizet)
4. a masszát jól összenyomva formázzunk tetszőleges gombócokat
5. egy serpenyőben melegítsünk (kókusz)olajat és süssük aranybarnára a fasírtok mindkét oldalát, majd szedjük papírtörlőre lecsepegni

Praktika:
- csak zabpehelyliszttel és zabpehellyel vegyesen is készíthető, mint a zabpelyhes répafasírtnál
- a masszába tehetünk egy fél szál aprított zellerszárat, vagy sárgarépát vegyesen is
- lilakáposztából is nagyon finom és különleges marad a színe sütés után is
- más szárított-, vagy zöldfűszerekkel is elkészíthető