Pilóta keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, április 24, 2024
Könnyen elkészíthető finomság, ami vegyesen, akár lekvárral is készülhet különböző formájú, linzer kiszúrókkal.

PILÓTA KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
kb. 30 db (kész, két rétegű keksz, vagyis kb. 60 db vegyesen a kétféle tésztából)

világos keksz:
100 g gm. zabpehelyliszt
25 g mandulaliszt
50 g porcukor (nyers nád)
4 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g szilárd kókuszolaj
1/2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
25 ml (25 g) víz
csipet őrölt vanília
csipet só (természetes, nem finomított)
 
kakaós keksz:
100 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
10 g holland kakaópor
50 g porcukor (nyers nád)
4 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g szilárd kókuszolaj
1/2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
25 ml (25 g) víz
csipet őrölt vanília
csipet só (természetes, nem finomított)
 
párizsi krém (ganache):
75 g étcsokoládé (vegán)
100 g kókusztejszín
25 g porcukor (nyers nád)
 
1. először a világos tésztát készítsük el, egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a csipet vaníliát és a sütőport, keverjük össze
2. egy pici pohárba mérjük ki a vizet, öntsük bele a citromlevet és adjuk hozzá a csipet sót, hogy feloldódjon, majd felhasználásig tegyük félre
3. mérjük a lisztes keverékhez a szilárd kókuszolajat / kókuszzsírt (nem kell hideg legyen, de szilárd igen) és morzsoljuk össze olyan állagúra, mint a nedves homok
4. a morzsás állagú keverékhez öntsük hozzá az előkészített citromleves, sós vizet, majd nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon ragad, akkor 2-3 percre tegyük be a hűtőbe lefedve, hogy a kókuszzsír újra kissé megszilárduljon, de ne száradjon ki a tészta)

5. tegyük egy zacskóba, vagy frissentartó fóliába a tésztát és készítsük el a kakaós változatot is, egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a csipet vaníliát, a sütőport és szitáljuk hozzá a kakaót, majd a 2-4. lépést ismételjük meg a sötét tésztával
6. amikor elkészült mindkét tészta, külön-külön szaggassuk ki a mintákat, két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és süssük a kekszeket 10-12 percig (a világoson tudjuk ellenőrizni, hogy egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
8. amíg sülnek a kekszek, készítsük el a francia krémet, egy kis lábosban melegítsük fel a kókusztejszínt (meleg legyen, de ne kezdjen forrni!), tördeljük bele apróra a csokoládét és manuális, kézi habverővel keverjük el, amíg feloldódik, majd keverjük el benne a porcukrot és hagyjuk kihűlni
9. amikor kihűltek a kekszek és a krém is, 1-1 teáskanálnyi krémmel illesszünk össze két eltérő színű korongot
 
Praktika:
- ha többféle mintával dolgozunk, vegyesen is készíthetjük az aprósüteményt, akár lekvárral töltve, akár más krémmel