Gyors narancslekvár (pektinnel, vegán)

Írta: Memi kedd, május 16, 2023
Felhalmozódott a narancs készletünk, így spontán lekvárfőzés adódott és ha már így esett, a gyorsaság fő szempont lett.
A korábban készített narancslekvárunkhoz képest ez a recept nem tartalmazza citrus héját (nem állt rendelkezésre bio, vagy kezeletlen), viszont benne hagytuk a rostot, amitől kellemes, sűrű dzsem állagot kapott.

Ennél a receptnél nem igazán fontos a pontos mennyiség, inkább az arány. Egészen édes narancsokat kaptunk, így a cukor mennyisége a kicsavart léhez képest 10 % lett, a pektint 8 g / literrel számoltuk, a szódabikarbóna pedig elveszi a savas-keserű érzetet, de tényleg csupán késhegynyit használjunk, hogy ne legyen mellékíze a lekvárnak.

NARANCSLEKVÁR kb. 5 dl

1 kg narancs (ebből 500 ml lé lett)
50 g nyers nádcukor
4 g pektin
késhegynyi (!) szódabikarbóna

1. alaposan mossuk meg a narancsokat, majd vágjuk félbe és facsarjuk ki, szedjük ki a magokat és tegyük egy edénybe a levet a rosttal együtt
2. mérjük hozzá a cukrot, illetve a csipet szódabikarbónát és főzzük, forraljuk össze, amíg már nem habosodik
3. adjuk hozzá a pektint és botmixerrel keverjük el csomómentesre (óvatosan, mert forró a lé) és főzzük forrástól számított 5 percig
4. adagoljuk steril üvegekbe, jól zárjuk le, majd fordítsuk fejre 5 percre

Praktikák:
- adhatunk hozzá egy csipet szegfűszeget
- más citrusokkal vegyesen is készíthető