Barackos, kurkumás sütemény (tejtermék- és tojásmentes, vegán)
A közel-keleti eredetű kurkumás darás sütemény (Sfouf) ihlette finomság, nem annyira édes, valamint a recept őszibarackkal egészült ki és nem tartalmaz darát.
Bátran lehet mindig más verzióban készíteni, mivel ez a sütemény szereti a liszteket többféle variációban is keverve (csak sima búza, csak teljes kiőrlésű búza, ezek tönköly változata, lehet fele-fele arányban keverve, illetve 10 %-ban mehet bele zabliszt is a többi benne lévő -összesen 220 g- lisztet ügyanennyivel csökkentve).
A mostani verzióban sima és teljes kiőrlésű búzalisztet, illetve zablisztet használtam, a zsiradék pedig hidegen sajtolt kukoricaolaj volt.
BARACKOS, KURKUMÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára
110 g búzaliszt
90 g teljes kiőrlésű búzaliszt110 g nyers nádcukor
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
2 teáskanál őrölt kurkuma
30 g semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)
1 teáskanál friss citromlé
2,5 dl víz
tetejére 300 g őszibarack pucolva, kockázva
1. pucoljuk meg a barackokat, majd vágjuk kockára és béleljük ki sütőpapírral a sütőformát
2. egy keverőtálba mérjük ki a vizet, abba a cukrot és a citromlevet, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük hozzá a szódabikarbónát is
3. adjuk az olajat a keverékhez, abba tegyük a kurkumát és így is keverjük össze alaposan, majd mérjük hozzá a liszte(ke)t, valamint a sütőport és keverjük csomómentesen homogénre
4. öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét a megpucolt és felkockázott őszibarackkal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt (tűpróba!)
Praktikák:
- a tésztába tehetünk más fűszereket is (pl. fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom)
- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért, vagy narancsot is