Paprikás szalámi - szejtán (vegán, szójamentes)

Írta: Memi szerda, január 16, 2019

Nagyon ritkán próbáljuk meg utánozni a húst, ekkor minden esetben szójamentes szejtán (búzahús) a kiindulási alap. 

Most azt találtuk ki, hogy alufóliába hengerelve főzzük ki, így szalámi jellegű lesz, ráadásul kicsomagolva hűtöttük ki, így meg is kérgesedet kissé a felülete, fokozva a klasszikus jelleget.

Még némi finomításra szorul, tesztelni kell, milyen, ha a főzőlében hagyjuk kihúlni, vagy sütőporral készül, de kezdetnek nagyon ígéretes. A fűszerezés természetesen ízlés szerint változtatható.

VEGÁN PAPRIKÁS SZALÁMI

100 g búzasikér
20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1/2 mokkákanál tört bors
1 mokkáskanál őrölt füstölt paprika
1 mokkáskanál őrölt csemege paprika
2 mokkáskanál fokhagyma granulátum
150 g víz

1. mérjük ki egy keverőtálba a sikért a lisztet és a fűszereket, majd keverjük össze, mert ahogy vizet ér, már nehéz lesz
2. öntsük hozzá a vizet és alaposan gyúrjuk össze a masszát
3. formázzunk 5-6 cm átmérőjű hengert és tekerjük jó szorosan, több réteg alufóliába, a végeit gondosan csavarjuk össze, majd az alufóliás henger közepére legalább 2 helyen tegyünk befőttes gumit, hogy főzés közben tartsa a formáját
4. tegyük a tekercset forrásban lévő vízbe és fedő alatt kis lángon főzzük 30 percig, majd vegyük ki, távolítsuk el a fóliát és hagyjuk teljesen kihűlni, így kissé megkérgesedik
5. a képen látható bucik a perec receptünkből készültek