Narancsos, kakaós keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi csütörtök, január 03, 2019

A kedvenc, hagyományos amerikai kekszünk vegán változata. Annyira jó a tésztája, hogy kézzel is könnyű gombócokat formázni belőle, de akár lisztezett felületen is ki lehet nyújtani és figurás szaggatóval formázni.

Számtalan módon variálható (dió, mogyoró, csoki darabok), vagy fűszerezhető (vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, stb.). Nálunk a malomkerék méret a kedvelt, de természetesen (sokkal) kisebbre is lehet formázni.

NARANCSOS, KAKAÓS KEKSZ 10 db kb. 10 cm átmérőjű 

200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g nyers nád porcukor
15 g cukrozatlan kakaópor
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
35 g kandírozott narancshéj
80 g kókuszzsír
65 g víz

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
2. keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a sütőport és morzsoljuk el benne a kökuszzsírt
3. adjuk hozzá a narancshéjat, majd öntsük hozzá a vizet és gyúrjuk össze a tésztát
4. diónyi darabokból formázzunk golyót, majd nyomkodjuk szét a bélelt tepsin kb. 1/2 cm vastagra
5. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni