Perec? Peretlek! Ezt a fajtát különösen...
Írta: Memi
szombat, augusztus 06, 2011
Nagyon ritkán térek be valamelyik bevásárlóközpontba, csakis akkor, ha elkerülhetetlenül csak ott tudok elintézni valamit, azonban akkor mindig elcsábít az orrom, a gyomrom és a szemem a mozihoz, ahol a bécsi perecet árulják, ezen ritka alkalmakkor egy példányuk hazakísér...
Sokszor keresgéltem már receptet, de mindig lebeszéltem magamat róla, pedig tényleg egyszerűen elkészíthető.
tésztához:
30 dkg liszt (tönköly fehér)
1,5 dl víz
1 tasak szárított élesztő
2 evőkanál olaj (extra szűz)
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
5 teáskanál cukor (nyers nád)
szóráshoz:
kis marék sajt (vegán étrendnél elhagyandó)
magvak ízlés szerint
1. langyosítsuk meg a vizet és 1 dl-be tegyünk 1 teáskanál cukrot, szórjuk bele az élesztőt és 1 teáskanálnyi lisztel keverjük össze alaposan, majd meleg helyen tartva futtassuk fel az élesztőt (ne legyen a víz és a hely sem forró, mert az élesztőgombákat elpusztítja és nem indul be a folyamat, illetve ne várjuk meg, amíg több cm magas lesz az élesztő, mert akkor sem használható jól, a megfelelő, ha elkezd "habosodni" kb. 1-1,5 cm magasan)
2. keverjük össze a lisztet a maradék cukorral, sóval, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az olajat és apránként adagolva a maradék vizet, gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
3. tegyük a tésztát liszttel meghintett tálba, a tészta tetejét is szórjuk meg kevés liszttel (ne ragadjon a tálhoz) és lefedve (tányérral, vagy fóliával, textilbe beleragadhat a tészta) kelesszük duplájára (kb. 30-40 perc)
4. ha megkelt a tészta, borítsuk liszttel megszórt felületre, válasszuk 4 egyenlő részre és részenként gyúrjuk kb. 1,5 cm átmérőjű, 40-50 cm hosszú hengerré
5. készítsük el a perec formát úgy, hogy a végek a perec alatt legyenek (nem kell nagyon összenyomni, ha alulra kerül szépen összesülnek)
6. ha minden perec elkészült, tegyük kivajazott tepsire és tetszőlegesen szórjuk meg sajttal, vagy ecsettel kenjük le kevés cukros vízzel és szórjuk meg magvakkal, majd hagyjuk ismét megkelni (kb. 20-30 perc)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és süssük aranybarnára (kb. 15 perc)
Praktikák:
- a cukor mennyisége csökkenthető és növelhető ízlés szerint, az élesztő miatt 1 teáskanál minimum szükséges
- vegán készítésnél a sajtot hagyjuk el
- a képen látható perecek tönköly fehér lisztből, nyers nádcukorral készültek
- a fenti mennyiségből 4 db nagy (multiplexes méretű), vagy 8 db kisebb kb. 10x15-ös perec készíthető
2. keverjük össze a lisztet a maradék cukorral, sóval, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az olajat és apránként adagolva a maradék vizet, gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
3. tegyük a tésztát liszttel meghintett tálba, a tészta tetejét is szórjuk meg kevés liszttel (ne ragadjon a tálhoz) és lefedve (tányérral, vagy fóliával, textilbe beleragadhat a tészta) kelesszük duplájára (kb. 30-40 perc)
4. ha megkelt a tészta, borítsuk liszttel megszórt felületre, válasszuk 4 egyenlő részre és részenként gyúrjuk kb. 1,5 cm átmérőjű, 40-50 cm hosszú hengerré
5. készítsük el a perec formát úgy, hogy a végek a perec alatt legyenek (nem kell nagyon összenyomni, ha alulra kerül szépen összesülnek)
6. ha minden perec elkészült, tegyük kivajazott tepsire és tetszőlegesen szórjuk meg sajttal, vagy ecsettel kenjük le kevés cukros vízzel és szórjuk meg magvakkal, majd hagyjuk ismét megkelni (kb. 20-30 perc)
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és süssük aranybarnára (kb. 15 perc)
Praktikák:
- a cukor mennyisége csökkenthető és növelhető ízlés szerint, az élesztő miatt 1 teáskanál minimum szükséges
- vegán készítésnél a sajtot hagyjuk el
- a képen látható perecek tönköly fehér lisztből, nyers nádcukorral készültek
- a fenti mennyiségből 4 db nagy (multiplexes méretű), vagy 8 db kisebb kb. 10x15-ös perec készíthető
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: kelt tészta, kenyér, laktózmentes, magok, magos, magvak, péksütemény, perec, receptműves, sós, sütemény, tejmentes, tojásmentes, vacsora, vegán, vegetáriánus