Féljünk-E?

Írta: Memi hétfő, január 14, 2019

Érdekes dolog az aktuálisan alkalmazott marketingpszichológia, amivel úgy próbálják rávenni a fogyasztókat a vásárlásra, hogy bennük félelmet keltenek.

Mindezt akár olyan termékek reklámozása kapcsán is, amiktől egyébként meg valóban lenne félnivalónk - ha figyelmesen elolvasnánk az összetevőlistát és értelmeznénk a felhasznált anyagokat.

Az E-számok körül gerjesztett pánikroham nem új keletű és hajlamosak teljes káoszt okozni a fejekben, ha nem nézünk kicsit a dolgok mögé.

Mi az E-szám?

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai. Annak érdekében történt a bevezetésük, hogy egyszerűbbé és egyértelművé váljon az adalékanyagok azonosítása. A gyártók a hatályos jogszabályok értelmében kötelesek a csomagoláson feltüntetni az összetevőket, amelyek nagy része E-számmal is kifejezhető.

Nagyon tömören az igazság az, hogy nem az E-számoktól kell tartanunk, hanem némelyik mögöttes alapanyagtól, hiszen szinte mindennek van E-száma, függetlenül attól, hogy szintetikus, vagy természetes.

Az adalékanyagok közül vannak a szervezetre veszélytelenek (pl.: E150a - natúr karamell színezék, E300 - aszkorbinsav/C-vitamin, E500iii - szódabikarbóna, stb.) és vannak azok, amelyekre oda kell figyelni. A gyártók egy része az első E-szám pánik idején nemes egyszerűséggel elhagyta a számokat és az adalékanyag nevét tüntették fel. Ezzel E-szám mentes lett a termék, valójában viszont semmi sem változott. Mostanában már konkrétan erre a tényre utaló reklámokat is lehet látni/hallani, amivel az E-számokra ráparáztatott vásárlók boldog mosollyal reagálnak és továbbra sem éreznek késztetést arra vonatkozólag, hogy átolvassák és értelmezzék az összetevőlistát.

Mit tudunk tenni?

Nagyon egyszerű a válasz, szánjunk pár percet arra, hogy átolvassuk, milyen összetevőket, adalékanyagokat készülünk a kosarunkba tenni. Ebben óriási segítség a mobilnetes okostelefon és a Google, ahol a beírt összetevők leírása pillanatok alatt lekérdezhető. A leírásból pontosan eldönthető, hogy szívesen fogyasztunk belőle, vagy inkább kerülnénk. Ilyenkor például sokat tud az E-szám segíteni, mert gyorsabb begépelni az E-479b-t, mint azt, hogy hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva. 
Természetesen mobil applikáció formájában erre a kérdésre is létezik már megoldás, a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán találjátok a telepíthető E-szám keresőt, ami net nélkül is használható.

Napjainkban hozzá vagyunk nőve a mobilhoz, összetevőlista értelmezésre miért nem használjuk?

Attól, hogy valami E szám mentes, még nem biztos, hogy szívesen megennénk, illetve csak azért, mert az összetevők között van E szám, nem biztos, hogy káros az egészségre. 

foto: internet

Ajánló: