Egyszerű csíkos kalács

Írta: Memi vasárnap, október 11, 2015
Kevés jelenlétet igényel, egyszerűen elkészíthető és mutatós.
Mi a szeleteket pirítva (mint a pirítós kenyér) szeretjük legjobban...

EGYSZERŰ CSÍKOS KALÁCS 25x10 cm-es formára

250 g liszt (tönköly fehér)
50 g cukor (nyers nád)
10 g porélesztő
30 g olvadt vaj
1-1,5 dl langyos tej
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
1/2 evőkanál kakaópor (karob)

1. mérjük ki az összetevőket (a porélesztőt nem kell külön felfuttatni) és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát, majd felezzük el és az egyik részhez gyúrjuk hozzá a kakaóport
2. lefedve kelesszük duplájára mindkét tésztagombócot
3. nyújtsuk mindkét tésztadarabot külön-külön kb. 25x30 cm-es téglalapra, majd tegyük a sima lapra a kakaósat és a vékonyabbik oldaltól indulva tekerjük fel (illeszkedjen, de ne legyen nagyon szoros)
4. tegyük a tekercset a sütőpapírral bélelt formába és (amíg melegszik a sütő) lefedve hagyjuk még egy kicsit kelni
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (25-30 perc)

Praktikák:
- tegyünk a sütőbe egy hóálló tálkában 1-2 dl vizet, így szebben kel sütés közben a tészta,
- a képen látható kalács tönköly fehér liszttel és karobporral készült
- ha tejmentesség a cél, használjunk tej helyett vizet, vaj helyett olívaolajat