Vadas mártás (hús nélkül)

Írta: Memi vasárnap, szeptember 14, 2014
Selymes, krémes, könnyed mártás, melyet fogyaszthatunk tésztával, gnocchival, de akár hagyományos módon is.

VADAS MÁRTÁS (4 személyre)

4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyemgyökér
1 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
1/4 teáskanál őrölt babér
tört bors
1 teáskanál cukor (nyers nád)
2 teáskanál mustár
olívaolaj (extra szűz)
1/2 kis pohár tejföl

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágjuk apróbb darabokra
2. kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát
3. adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és néhány percig pirítsuk össze (gyakran keverjük át, ne égjen le)
4. öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fűszerezzük a babérral (ha levelet használunk, mixelés előtt vegyük ki), sóval, borssal és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket
5. ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pürésítsük, majd húzzuk le a lábost a tűzről, keverjük el benne csomómentesre a tejfölt, ízesítsük a cukorral, mustárral és visszatéve a tűzre forraljuk össze a mártást

Praktikák:
- a cukrot, mustárt, tejfölt ízlés szerint adagoljuk
- ha tejmentes, vagy vegán fogást készítünk, tejföl helyett (GMO mentes) szójajoghurtot használjunk 
- ha hagyományos módon készítjük, hússal, akkor a krumplit hagyjuk el, a zöldségeket a hússal együtt főzzük, majd pürésítés előtt vegyük ki
- tálalható tésztával, zsemlegombóccal, gnocchival