Spanyol lepénykék

Írta Memi kedd, szeptember 11, 2012 Nincs hozzászólás
A "Szeretem az olajbogyót" receptversenyre készült ez a mennyei lepényke. 

SPANYOL LEPÉNYKÉK (8 db)


tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
35 dkg tönköly fehér liszt
3 dl kézmeleg víz
1 evőkanál nyers nádcukor
12 g finomítatlan só
1,5 csomag (10 g) porélesztő
0,5 dl extra szűz olívaolaj

feltét:
10 dkg zöld olívabogyó
10 dkg fekete olívabogyó
2 gerezd fokhagyma
15 dkg piros koktélparadicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
0,5 mokkáskanál finomítatlan só
tört bors

1. mérjük a liszteket egy tálba és keverjük el benne a sót, majd egy kis mélyedésbe szórjuk a     porélesztőt, melyhez adjuk hozzá a cukrot, a kézmeleg vizet és az olajat
2. gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta készítsük el a feltéthez a krémet, a fokhagymát tisztítsuk meg és reszeljük le, majd a 0,5 mokkáskanál sóval keverjük össze
4. pürésítsük a zöld olajbogyót a 3 evőkanál olívaolajjal, adjuk hozzá a sózott fokhagymát és keverjük homogén krémmé
5. ha megkelt a tészta, osszuk 8 egyenlő részre és gyúrjunk minden részből gombócot
6. tegyük kiolajozott tepsire a gombócokat és óvatos, de határozott mozdulatokkal nyomkodjuk szét a tésztákat 1-1,5 cm vékony, lepény alakú korongokra
7. a zöld olívabogyó krémmel kenjük meg a lepények tetejét, majd szórjuk meg tört borssal
8. karikázzuk fel a fekete olívabogyókat és a paradicsomot, illetve kockázzuk apróra a paprikát, majd tetszés szerint díszítsük a korongokat úgy, hogy a feltéteket kissé nyomjuk bele a tésztába
9. melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd 10-12 perc alatt süssük aranybarnára a lepényeket

Praktikák:
- más feltéttel (pl. friss fűszernövények, zöldség) és önmagában is finom
- lepénykék helyett egyben is süthetjük (mint egy pizzát)


Napi útmutató: "Egyetlen pillanat létezik csupán, amelyben fontos, hogy felébredj. Ez a pillanat most van." Buddha