Paprika(csuma) krémleves

Írta: Memi csütörtök, szeptember 13, 2012
Lecsó befőzése idején mindig eltávolítom a csumáról a magokat (ne feketedjen meg) és lefagyasztom őket, kiváló ízesítő bármilyen zöldséglevesbe. Idén is így történt, azonban kezdett egyre elképzelhetetlennek tűnni, hogy az aktuális adag beférjen a fagyasztóba... 

El is kezdtem gondosan szétválogatni őket valamiféle logikusnak tűnő szempontrendszer szerint, de az az igazság, hogy sajnáltam kidobni, mert annyira gyönyörűségesen pompáztak, a napsugár összes árnyalatában, így arra jutottam, hogy bemennek a hűtőbe és alszom rá egyet, mi legyen velük.

Másnap éppen egy kicsit hűvösebb reggel köszöntött, így el is döntöttem, hogy valamilyen selymes, krémleves lesz ebédre, amihez felhasználom a hűtőben pihenő csumacsapatot.
Eltávolítottam a kacsrészt és kevés gyökérzöldséggel elkészítve mennyei paprika krémleves lett belőlük.

Természetesen paprika "húsából" is bátran készíthető, de újrahasznosításnak sem utolsó :-)


PAPRIKA(CSUMA) KRÉMLEVES 4 személyre

25 dkg paprika(csuma, vagy "hús")
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db kicsi gumó zeller
1 db vörörshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt görögszéna
1 teáskanál lestyán
1/2 teáskanál borsikafű
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

1. tisztítsuk meg a répákat és a zellert, majd szeljük közel egyforma darabora (nem kell nagyon apróra, pürésíteni fogjuk, csak az egységes főzési idő miatt fontos a közel azonos méret)
2. a paprikát mossuk meg, magozzuk ki, a kacsot távolítsuk el (akkor is, ha csumával dolgozunk) és szeljük nagyobb darabokra
3. a vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és kockázzuk fel
4. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott gyökérzöldségeket, fokhagymát, paprikát és közepes lángon pirítsuk a zöldségeket, amíg kissé kérget kapnak a darabkák, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje
5. fűszerezzük (csipet só, bors, görögszéna, lestyán, borsikafű) és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd botmixerrel pürésítsük
6. ha túl sűrű a leves, kevés vízzel hígítsuk és főzzük össze, melegen és hűtve is tálalható

Praktikák:
- tetszés szerint változtathatók a szárított és zöld fűszerek
- ízlés szerinti feltéttel, de önmagában is tálalható