Almás-körtés fordított sütemény (tejmentes)
Írta: Memi
péntek, szeptember 14, 2012
A tarte tatin eredete körül számtalan legenda kering, mikor, ki és miért felejtette az almát a tűzön, melynek "leplezésére" borította be az egészet a pite tésztájával...
Egy biztos, ebben a receptben az alma csak részben az, körte is került bele és a tészta nem pite, merthogy az utóbbi időben bizonyos okok miatt igyekszem kerülni a vajat (tejtermékeket), így mindenképp valami megoldást kellett találnom, ha már fordított tortát akartam sütni.
Tehát készült egy valódi fordított torta, amely nyomokban tartalmazhat tarte tatin jegyeket :-)
ALMÁS-KÖRTÉS FORDÍTOTT TORTA 20x20-as formára (egészségesebb összetevők)
tészta:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
5 dkg darált törökmogyoró
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
8 dkg cukor (nyers nád)
2,5 dl víz
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olívaolaj (extra szűz)
"feltét", ami alulra megy:
2 db körte
1 db alma
1/2 citrom héja és leve
7 dkg cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
3,5 dkg ghí -lehet vaj
1 evőkanál juharszirup -lehet méz
1. tisztítsuk meg a gyümölcsöket, távolítsuk el a magházat és vágjuk kb. 0,5 cm vékony szeletekre
2. olvasszuk fel a ghít, adjuk hozzá a 7 dkg cukrot, majd ha forr, tegyük bele a felszelt gyümölcsöket
3. adjuk hozzá a (kezeletlen, vagy szivaccsal alaposan megmosott) citrom felének reszelt héját és levét, a fahéjat, szegfűszeget, juharszirupot és forraljuk össze, hogy kissé besűrűsödjön (így is leveses marad)
3. adjuk hozzá a (kezeletlen, vagy szivaccsal alaposan megmosott) citrom felének reszelt héját és levét, a fahéjat, szegfűszeget, juharszirupot és forraljuk össze, hogy kissé besűrűsödjön (így is leveses marad)
4. öntsük a szirupos gyümölcsöket egy hőálló tál, vagy (nem kapcsos) tortaformába és tetszés szerint rendezgessük el, a sütőforma alját teljesen fedjék a gyümölcsök
5. készítsük el a tésztát, a vizet mérjük ki, adjuk hozzá az olajat és a (megmosott és külön edényben felütve ellenőrzött) tojást, keverjük össze
6. adjuk a liszthez a cukrot, a törökmogyorót, a sütőport és adjuk hozzá a tojásos, olajos vizet, majd alaposan keverjük össze
7. kanállal adagolva terítsük el egyenletesen a tészta masszáját a gyümölcsökön és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süssük meg
8. várjuk meg, amíg kihűl a sütemény, majd tegyünk rá egy peremes tányért (amiből a szirup nem folyik ki) és határozott mozdulattal fordítsuk meg
Praktikák:
- dióval, mákkal, de ezek nélkül, más gyümölccsel is finom
- tálalható hidegen, langyosan, akár fagylalttal, vagy tejszínhabbal is
Itt is mi szorgoskodunk: