Utazzunk - Görög konyha

Írta: Memi szerda, április 11, 2012
Görögország a földrészek (Európa, Ázsia és Afrika) találkozási pontjában fekszik, Európa egyik leglátogatottabb országa, egyaránt megtalálható a Balkán, a Közel-Kelet és a Mediterránium hatása. A kontinentális Görögország keleti és déli partjait az Égei-tenger, míg a nyugati partjait a Jón-tenger öleli. Mindkettő a Földközi-tenger keleti medencéjének része, melyet ezernyi szigettel tarkított a természet. A több ezer sziget közül napjainkban körülbelül száznak van állandó lakosa, ráadásul néhány, egymástól csak látótávolságra lévő szigetnek gyökeresen eltérő a múltja.

A görögök hagyományosan szeretnek a helyi kis éttermekben étkezni, minden családnak van kedvenc törzshelye, ahol nem a külsőség a fő szempont, hanem az, hogy jól főznek-e. A görög étkezési szokásokban klasszikusan a reggeli a legkevésbé hangsúlyos, bőségesen ebédelnek és hosszan, sokszor éjszakába nyúlóan vacsoráznak. Ezen alkalmak a nagy családi együttlétek, beszélgetések színtere is.

A kontinentális Görögországnak, valamint minden szigetcsoportnak van földrajzi és történelmi sajátosságának megfelelő specialitása. Rengeteg zöldség, gyümölcs, babféle, hegyi fűféle, gabona és egyéb növény (pl. olíva) termesztésének lehetőségét kihasználva, gyakorlatilag ezekre alapozva jött létre, így a görög konyha nagyon változatos és egészséges alapokat kapott. Emellett a görögök, tengeri nép lévén már az ókorban is fogyasztották a tenger gazdag kincseit, rengeteg halat és tengeri állatot esznek.
Talán az egyik leginkább összetett konyha itt Európában, hiszen az európai, az afrikai-arab és a kis-ázsiai konyhaművészet egységet alkot a mai görög konyhában.

Itthon a legismertebb néhány étel a gyros, a tzatziki, a muszaka, a szuvlaki, illetve elterjedt a fehér kecske- juh- és tehéntejből készített sajt a feta, ami alapja a világszerte görög salátaként ismert vegyes zöldség salátának.


BLOG AJÁNLÓ:

- Avgolemono (citromos-rizses leves) krémesen garnélával
- Muszaka (padlizsános rakott egytálétel)
- Bahlava
- Narancslekvár és szirupban eltett narancshéj
- Napon szárított paradicsom eltevése
- Olívaolaj