Felturbózott almás pite
Írta: Memi
péntek, április 20, 2012
Sokadik típusú almás pite receptünk, de eddig ez a kedvenc, került bele dió, mazsola és egy darabka friss gyömbérgyökér is, igazi ízkavalkád...
Hab a tortán, hogy teljes kiőrlésű tönköly liszttel és xilittel (természetes édesítő) készült, így szinte mindenki bátran csemegézhet(ne) belőle :-)
FELTURBÓZOTT ALMÁS PITE 22-24-es sütőtál
(egészségesebb összetevők)
tészta:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg hideg vaj
1 dl víz
töltelék:
3 db nagyobb alma
1/2 citrom leve
8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
5 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
1-1,5 cm friss gyömbérgyökér
kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. tisztítsuk meg az almát és a nagyobb (tök)reszelőn
reszeljük le, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, a diót, a mazsolát, a
fűszereket és finom reszelővel reszeljük bele a gyömbért, majd kis lángon
gyakran átkeverve főzzük, amíg elfő a leve és kissé megpuhul az alma
2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (lehet aprító géppel is), adjuk hozzá a cukrot, majd a vízzel gyúrjuk meg a tésztát (ha kézzel morzsoltuk és nagyon felmelegedett a tészta, túl lágy, akkor tegyük be 10-15 percre a hűtőbe, kissé megszilárdul és könnyebb nyújtani)
3. vajazzuk ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
4. osszuk ketté a tésztát kb. 1/3-2/3 arányban és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a nagyobbikat 4-5 mm vastag kör alakra és terítsük el a kivajazott formában (tekerjük fel a tésztát a sodrófára, emeljük a forma fölé és ott tekerjük le róla), majd a peremet igazítsuk körben egyenletesre (ha van leeső tészta, tegyük a maradék 1/3-hoz)
5. a tésztával kibélelt formában terítsük el a tölteléket
6. nyújtsuk ki a maradék tésztát a forma peremének átmérőjére és fedjük be vele a tölteléket
7. kenjük meg a felvert tojással a pite tetejét és hústűvel, vagy villával szurkáljuk meg (kenés után, hogy a tojás ne zárja el a gőz távozására szolgáló apró nyílásokat), majd 20-25 perc alatt süssük meg a sütemény 180 fokon
2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (lehet aprító géppel is), adjuk hozzá a cukrot, majd a vízzel gyúrjuk meg a tésztát (ha kézzel morzsoltuk és nagyon felmelegedett a tészta, túl lágy, akkor tegyük be 10-15 percre a hűtőbe, kissé megszilárdul és könnyebb nyújtani)
3. vajazzuk ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
4. osszuk ketté a tésztát kb. 1/3-2/3 arányban és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a nagyobbikat 4-5 mm vastag kör alakra és terítsük el a kivajazott formában (tekerjük fel a tésztát a sodrófára, emeljük a forma fölé és ott tekerjük le róla), majd a peremet igazítsuk körben egyenletesre (ha van leeső tészta, tegyük a maradék 1/3-hoz)
5. a tésztával kibélelt formában terítsük el a tölteléket
6. nyújtsuk ki a maradék tésztát a forma peremének átmérőjére és fedjük be vele a tölteléket
7. kenjük meg a felvert tojással a pite tetejét és hústűvel, vagy villával szurkáljuk meg (kenés után, hogy a tojás ne zárja el a gőz távozására szolgáló apró nyílásokat), majd 20-25 perc alatt süssük meg a sütemény 180 fokon
Praktikák:
- lehet készíteni körtével is és tálalható
melegen, hidegen, akár fagylalttal is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly
liszttel és xilittel készült
- ha a tojásmentes elkészítés cél, akkor a tetejéről hagyjuk el a tojással kenést
- ha a tojásmentes elkészítés cél, akkor a tetejéről hagyjuk el a tojással kenést
Címkék: alma, almás, almás pite, desszert, dió, ebéd, egészséges, gyömbér, mazsola, pie, pite, reggeli, teljes kiőrlésű, tönköly, xilit