Aszalt gyümölcsös kalács

Írta: Memi vasárnap, december 11, 2011
A Béres Egészségtár január havi Hírlevelébe készült ez a kalács. A kérés csak annyi volt, hogy mindegy mi készül, csak legyen benne aszalt vörös áfonya és / vagy aszalt szilva. Mivel már régóta tervezgettem kipróbálni egy aszalt gyümölcsös kalácsot, így éppen kapóra jött a kérés :-)

Ha már áfonya, jöjjön egy kis gyorstalpaló ;-)

- vörös áfonya: az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya, levelei télen is megtartják élénkzöld színüket.
- fekete áfonya: különleges zamatú, közkedvelt önmagában, gyümölcssalátákban, süteményekben és lekvárként is. Termését és levelét a népi gyógyászat is alkalmazza, többek között sok vitamint és flavonoidokat tartalmaz.
- tőzegáfonya: tőzegmohalápokon él, Magyarországon védett, így termesztése és gyűjtése engedélyhez kötött.
- amerikai tőzegáfonya (cranberry): a tőzegáfonya közeli rokona, szabadon termeszthető, enyhén fanyar ízű, többek között gazdag antioxidánsokban. A fekete áfonyához hasonlóan frissen, szárítva, lekvárnak is fogyasztható.

ASZALT GYÜMÖLCSÖS KALÁCS 22-es sütőforma

40 dkg tönköly fehér liszt
12 dkg nyers nádcukor
10 dkg olvadt vaj
1,5 dl (kézmeleg) víz
1 csomag szárított élesztő
1 db tojás sárgája
1 db narancs reszelt héja
10 dkg vörös áfonya
10 dkg aszalt szilva

1. a kézmeleg víz feléhez adjunk 1 teáskanál cukrot, majd ebben keverjük el az élesztőt és várjuk meg, amíg felfut (habos, egybefüggő réteget képez a víz felszínén)
2. a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, az olvadt vajat, a tojás sárgáját, a (megmosott) narancs reszelt héját, valamint a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet apránként adagolva, lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk
3. fóliával lefedve a tésztát (ne száradjon ki a felülete), kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. amíg kel a tészta készítsük elő az aszalt gyümölcsöket, a nagyobb darabokat vágjuk 1 cm-es darabokra, illetve ellenőrizzük, hogy mag maradványt ne tartalmazzon (szilva)
5. a megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és sodrófával nyújtsuk 1-1,5 cm magasra, szórjuk meg az aszalt áfonyával, majd hajtsuk félbe a tésztát
5. nyújtsuk ki ismét 1-1,5 cm magasra a tésztát, szórjuk meg a felaprított aszalt szilvával és ismét hajtsuk félbe
6. óvatosan gyúrjuk össze és ismét kelesszük a duplájára (kb. 1 óra)
7. ha megkelt a tészta, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a sütőformát
8. a megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, formázzuk a sütőforma méretére, tegyük az előkészített formára és a 7. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (30-40 perc formától függ, tűpróba!)

Praktikák:
- lisztfüggő, hogy mennyi vizet vesz fel a tészta, ezért a vizet apránként adagoljuk a gyúrásnál
- lehet a tésztába tenni más aszalt gyümölcsöt és magvakat is
- a tojást mindig mossuk meg felhasználás előtt és célszerű külön tálban felütve ellenőrizni (ne az összes alapanyagot kelljen kidobni, ha esetleg nem megfelelő)

Elkészítési idő: 20 perc + 2 x 1 óra kelesztés