Milánói vega"borda"
Írta: Memi
péntek, december 09, 2011
Ez a recept egy igazi kooperáció eredménye, a zellerről eszembe jutott, hogy milyen régen készítettem milánóit, HeF-nek pedig az az ötlete támadt, hogy süssünk hozzá rántott "hús" :-)
MILÁNÓI VEGA"BORDA" 4 személyre (egészségesebb összetevők)
25 dkg spagetti, vagy makaróni tészta (durum)
mártás:
10 dkg szójagranulátum (GMO)
1 kisebb zellergumó
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dl paradicsompüré (100%-os)
1 csipet cukor (nád, nyírfa, sztívia)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1-2 evőkanál olívaolaj
vega"borda":
8 db szója szelet (génkezelés mentes)
1 db tojás
liszt (teljes kiőrlésű)
morzsa (teljes kiőrlésű)
ízlés szerint fűszerek a pácléhez (nálam só, bors, lestyán, görögszéna, borsikafű)
Előkészítés:
- a szójaszeletet érdemes előző este (de legalább 2 órára) beáztatni páclébe, lehet jó fűszeres, mert a szója szeletnek egyébként semmilyen íze van, illetve nincs :-)
1. áztassuk be a szójagranulátumot (a granulátum 10-15 perc alatt megszívja magát) vízbe
2. tisztítsuk meg a mártáshoz szükséges zöldségeket, a répát és a zellert reszeljük le durvára (tökreszelőn), a vöröshagymát és a fokhagymát szeljük apróra
3. kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, a reszelt sárgarépát és zellert, majd egy kis pirítás után a kinyomkodott szójagranulátumot és öntsük fel a paradicsompürével
4. fűszerezzük a mártást (csipet cukor, kevés só, bors) és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
5. amíg fő a mártás, tegyük fel főni a tésztafőző vizet kevés sóval, ha forrásban van, főzzük ki a tésztát fogkeményre
6. nyomkodjuk ki a szójaszeleteket és panírozzuk be, lisztben megforgatjuk, majd a felütött és felvert tojásban, végül a morzsában (lehet kétszer is, akkor a morzsa után újra forgassuk tojásba, majd ismét morzsába, így még finomabb)
7. hevítsünk olajat (nem kell sok, az edény falán mérve 1-1,5 cm elég) és süssük aranybarnára a panírozott szelet mindkét oldalát
8. ha kifőtt a tészta, megfőtt a mártás és kisült a szelet, tálalhatunk
Praktikák:
- szezonban friss paradicsommal is készíthető a mártás
- rántott szelet nélkül is finom
- a szójaszeletet érdemes előző este (de legalább 2 órára) beáztatni páclébe, lehet jó fűszeres, mert a szója szeletnek egyébként semmilyen íze van, illetve nincs :-)
1. áztassuk be a szójagranulátumot (a granulátum 10-15 perc alatt megszívja magát) vízbe
2. tisztítsuk meg a mártáshoz szükséges zöldségeket, a répát és a zellert reszeljük le durvára (tökreszelőn), a vöröshagymát és a fokhagymát szeljük apróra
3. kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, a reszelt sárgarépát és zellert, majd egy kis pirítás után a kinyomkodott szójagranulátumot és öntsük fel a paradicsompürével
4. fűszerezzük a mártást (csipet cukor, kevés só, bors) és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
5. amíg fő a mártás, tegyük fel főni a tésztafőző vizet kevés sóval, ha forrásban van, főzzük ki a tésztát fogkeményre
6. nyomkodjuk ki a szójaszeleteket és panírozzuk be, lisztben megforgatjuk, majd a felütött és felvert tojásban, végül a morzsában (lehet kétszer is, akkor a morzsa után újra forgassuk tojásba, majd ismét morzsába, így még finomabb)
7. hevítsünk olajat (nem kell sok, az edény falán mérve 1-1,5 cm elég) és süssük aranybarnára a panírozott szelet mindkét oldalát
8. ha kifőtt a tészta, megfőtt a mártás és kisült a szelet, tálalhatunk
Praktikák:
- szezonban friss paradicsommal is készíthető a mártás
- rántott szelet nélkül is finom