Túrós-mákos töltött kalács
Írta: Memi
szombat, május 28, 2011
Igeeeeeen, végre leírom ennek a remek, fincsi kalácsnak is a receptjét... Csak halkan súgom meg, hogy húsvétra készítettem, azóta tervezem közkinccsé tenni :-)
A tudatosság mellett kifejezetten szeretem a teljes kiőrlésű lisztek ízét, így bátran kísérletezek velük. Kelt tészta ide, hiedelem oda, kizárólag teljes kiőrlésű lisztek felhasználásával készítettem ezt a kalácsot is, nem lesz kemény, nem száraz a sütemény.
Bátran bíztatok mindenkit, aki csak a jellege miatt vonakodik, hogy bátran helyettesítse teljes kiőrlésű lisztekkel akár részben, akár teljes mértékben -mint én- a fehér lisztet.
A tudatosság mellett kifejezetten szeretem a teljes kiőrlésű lisztek ízét, így bátran kísérletezek velük. Kelt tészta ide, hiedelem oda, kizárólag teljes kiőrlésű lisztek felhasználásával készítettem ezt a kalácsot is, nem lesz kemény, nem száraz a sütemény.
Bátran bíztatok mindenkit, aki csak a jellege miatt vonakodik, hogy bátran helyettesítse teljes kiőrlésű lisztekkel akár részben, akár teljes mértékben -mint én- a fehér lisztet.
TÚRÓS-MÁKOS TÖLTÖTT KALÁCS (egészségesebb összetevők)
Tészta:
3 dl víz
10 dkg cukor (nád)
5 dkg olvadt vaj (tisztított -ghí)
1/2 teáskanál só (himalája)
50 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
2,5 dkg (1 csomag szárított) élesztő
Túró töltelék: 25 dkg túró (csökkentett zsírtartalmú)
7 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 marék mazsola
1 db citrom héja
Mák töltelék: 6 dkg darált mák
5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál szilvalekvár (házi)
1. a tészta összetevők alapján tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olvadt vajat, majd szárazanyagokat (liszt, só, cukor, élesztő) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát két egyenlő részre és nyújtsuk téglalap alakúra először az egyik tészta darabot, melyet kenjünk meg a túrós töltelékkel és tekerjük fel, a végeit nyomjuk össze
3. nyújtsuk ki a másik tészta darabot is téglalap alakúra, kenjük meg a mákos töltelékkel és tekerjük fel, majd a végeit nyomkodjuk össze
4. a két töltött tésztát egyik végénél nyomjuk össze és váltakozva egymást keresztezve tekerjük össze, majd a másik végét is nyomjuk össze
5. hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük a tepsit, tegyük rá a fonott kalácsot (ekkor meg lehet kenni a tetejét tojással, vagy tejjel) és süssük aranybarnára (40-45 perc, tűpróba!)
Praktikák:
- ha koncentráltabb tölteléket szeretnénk, ne kenjük szét a tésztán, hanem halmozzuk egyenletes csíkban a téglalap közepére és tekerjük fel a tésztát
- egy típusú, vagy más töltelékkel is készíthető
- a képen látható kalács teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült
2. ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát két egyenlő részre és nyújtsuk téglalap alakúra először az egyik tészta darabot, melyet kenjünk meg a túrós töltelékkel és tekerjük fel, a végeit nyomjuk össze
3. nyújtsuk ki a másik tészta darabot is téglalap alakúra, kenjük meg a mákos töltelékkel és tekerjük fel, majd a végeit nyomkodjuk össze
4. a két töltött tésztát egyik végénél nyomjuk össze és váltakozva egymást keresztezve tekerjük össze, majd a másik végét is nyomjuk össze
5. hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük a tepsit, tegyük rá a fonott kalácsot (ekkor meg lehet kenni a tetejét tojással, vagy tejjel) és süssük aranybarnára (40-45 perc, tűpróba!)
Praktikák:
- ha koncentráltabb tölteléket szeretnénk, ne kenjük szét a tésztán, hanem halmozzuk egyenletes csíkban a téglalap közepére és tekerjük fel a tésztát
- egy típusú, vagy más töltelékkel is készíthető
- a képen látható kalács teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült
Itt is mi szorgoskodunk: