Ketchup készítés házilag
Írta: Memi
péntek, május 06, 2011
HeF egészen komoly támogatója az egyik legnagyobb amerikai ketchup gyártónak. Pusztán azért, mert imádja a ketchupot és ennél a márkánál találtuk a legszimpatikusabb összetevő listát :-)
Ennek ellenére nem hagyott nyugodni, hogy otthoni verziót is kikísérletezzek, ami egészséges összetevőkből készül és ízben hasonlít a kedvenc márkára...
Érdekesség: a ketchup szó kínai eredetű, egy fűszeres halszósz neve volt. Már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai leírásokban az a fűszeres mártás, melyet halszószból és puhatestűekből készítettek. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott el Európába.
Érdekesség: a ketchup szó kínai eredetű, egy fűszeres halszósz neve volt. Már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai leírásokban az a fűszeres mártás, melyet halszószból és puhatestűekből készítettek. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott el Európába.
KETCHUP 0,6 l (egészségesebb összetevők)
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 teáskanál szemes bors
3 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 evőkanál balzsamecet
5 szem szegfűszeg
1 db halványító zeller szár
1 kisebb rúd fahéj
5 szem borókabogyó
1. öntsük edénybe a paradicsompürét, adjuk hozzá a megtisztított (egészben hagyott) hagymákat és a fűszereket, majd kis lángon főzzük össze
2. ha besűrűsödött a püré hagyjuk kihűlni és szűrjük le
3. tiszta üvegben, hűtőben tároljuk
Praktikák:
- ha híg marad a ketchup, főzhetünk bele 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot
- ha túl sűrű a paradicsompüré, kevés vízzel higítsuk
- a szegfűszeg és fahéj intenzívebb ízét nem mindenki szereti, ha először készítjük, érdemes ebből a két fűszerből kevesebbet tenni a mártásba, mert folyamatában egyszerűbb emelni a fűszer adagot, mint tompítani azok ízét
- a képen látható ketchup 100%-os paradicsompüréből nádcukorral készült
Címkék: házi készítés, házilag, ketchup, krém, mindenmás, paradicsom, paradicsomszósz, vega, vegán, vegetáriánus