Savanyú uborkás pogácsa (laktózmentes)

Írta Memi szombat, augusztus 29, 2015 Nincs hozzászólás
Egyszerű, de izgalmas változat.
Leves mellé, uzsonnára, vagy csak nasinak.

SAVANYÚ UBORKÁS POGÁCSA (30-35 db)

50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
350 g tönköly fehér liszt
12 g só (természetes, nem finomított) 
8 g cukor (nyers nád)
2 nagyobb savanyú uborka
2 teáskanál szárított kapor
csipet őrölt bors
1 cs porélesztő
200 g víz
50 g olívaolaj (extra szűz)

kenéshez:
1 db tojás*

1. vágjuk apróra a savanyú uborkát
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá az aprított uborkát, a sót, a cukrot, a kaprot és a borsot, majd öntsük rá a vizet, abba az olajat és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát
3. lefedve kelesszük a tésztát a duplájára (kb. 1/2 óra)
4. borítsuk a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk 1,5-2 cm vastagra és szaggassuk ki a pogácsákat 
5. melegítsük elő a sütőt 190 fokra, addig pihentessük letakarva a pogácsákat
6. kenjük le a pogácsák tetejét a felvert tojással*, majd 10-15 perc alatt süssük aranybarnára

Praktikák:
- *ha vegán, vagy tojásmentes pogácsa a cél, akkor elhagyható (kissé világosabb lesz a kész pogácsa)
- más enyhe, semleges ízű olajjal is készíthető


Napi útmutató: "A most a kulcs." Eckhart Tolle