Kökénylikőr, avagy BÚÉK

Írta: Memi hétfő, december 31, 2012
Koccintsunk az elmúlt esztendőre, tegyük le, amit nem kell magunkkal vinnünk és gyűjtsünk erőt abból, amiből táplálkozni tudunk.

A kínai horoszkópban 2013 a kígyó éve, mely az ázsiai hagyományok szerint egy nyugodtabb periódust hoz, amelyben a szeretet és a bőség kellően érezteti magát. 
Úgy legyen..., szívből kívánjuk.


A kökény: a rózsafélék családjába tartozó ehető vadnövény, kiváló roboráló, immun- és idegerősítő, méregtelenítő, vértisztító, zsírcsökkentő. Nyersen savanykás, fanyar, kevéssé élvezhető, azonban lekvárnak, szósznak, likőrnek nagyon finom.


KÖKÉNYLIKŐR (2,5-3 dl)

10 dkg kökény
10 dkg nyers nádcukor
2 dl konyak
1 evőkanál facsart citromlé

1. tegyük az összes hozzávalót egy jól záródó, tiszta befőttes üvegbe és alaposan rázzuk össze
2. hűtőben érleljük 4-5 hétig úgy, hogy 3-4 naponta jól rázzuk össze

Praktikák:
- a kökény a több hetes ázás után könnyen kimagozható és kiválóan illik a sajttortába
- ízlés szerint más típusú alkohollal is készíthető