Kökénylikőr, avagy BÚÉK
Írta: Memi
hétfő, december 31, 2012
Koccintsunk az elmúlt esztendőre, tegyük le, amit nem kell magunkkal vinnünk és gyűjtsünk erőt abból, amiből táplálkozni tudunk.
A kínai horoszkópban 2013 a kígyó éve, mely az ázsiai hagyományok szerint egy nyugodtabb periódust hoz, amelyben a szeretet és a bőség kellően érezteti magát.
Úgy legyen..., szívből kívánjuk.
A kökény: a rózsafélék családjába tartozó ehető vadnövény, kiváló roboráló, immun- és idegerősítő, méregtelenítő, vértisztító, zsírcsökkentő. Nyersen savanykás, fanyar, kevéssé élvezhető, azonban lekvárnak, szósznak, likőrnek nagyon finom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVhtsBIrfv6eAM0HUHecdmyQk5RJDhqRTXokG9bFAY_5VC6DZY1_WNApwZbtQ_j5c1obaf9-r9XY0f34BJq9TjTW47MsJTjkclaQV5j87T_8Q4FG_gzT2nUeMXl4P40duaxiWljeJpAXI2/s320/Kokenylikor.jpg)
KÖKÉNYLIKŐR (2,5-3 dl)
10 dkg kökény
10 dkg nyers nádcukor
2 dl konyak
1 evőkanál facsart citromlé
1. tegyük az összes hozzávalót egy jól záródó, tiszta befőttes üvegbe és alaposan rázzuk össze
2. hűtőben érleljük 4-5 hétig úgy, hogy 3-4 naponta jól rázzuk össze
Praktikák:
- a kökény a több hetes ázás után könnyen kimagozható és kiválóan illik a sajttortába
- ízlés szerint más típusú alkohollal is készíthető