Chilis fekete bab (vegán)

Írta Memi szombat, január 28, 2012 2 hozzászólás
Újra tesztelhettünk, kifejezetten imádjuk ezeket a lehetőségeket, mert adott az alapanyag és mellette a választás szabadsága, úgy készítjük el, ahogy szeretnénk. Annyit el kell árulnom, hogy szűrjük a kipróbálandó alapanyagokat, csak olyan termékekkel vállalunk tesztelést, amellyel tudunk azonosulni...

Egy ideje már megfordult a fejemben, hogy kellene valamilyen babos étel és ezzel a lendülettel le is ragadtam a sóletnél, imádjuk a gerslit, így biztos voltam benne, hogy hamarosan terítékre kerül. Aztán egy gyönyörű, tavaszias, napsütéses téli reggelen besétáltunk egy megbeszélésre, ahol azzal fogadtak minket, hogy lenne néhány új, tesztelendő termék. Rögtön megakadt a szemem a fekete babon, ez az, biztosan annak üzenete, hogy itt az ideje a sólet elkészítésének, vagy mégsem? Ekkor beugrott ugyanis, hogy chilis babnak is gyönyörű lenne, na de abban nincs gersli... hm, hát legyen :-)
Így született ez a recept, kukorica és hús nélkül, sok-sok pikáns fűszerrel, csipet fahéjjal. Húsevőknek ajánlott bele egy kis darabka füstölt hús, vagy kolbász.

A fekete bab proteinekben, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Indiában nagy tiszteletnek örvend (főként a dhal-ok alapanyaga, melyek leginkább a főzelékekhez hasonlítanak), de Délkelet-Ázsiában szinte mindenütt fogyasztják, kedvelt salátaként, sütve, főzve, pörkölve apró rágcsálnivalóként, illetve liszté őrölve is (melyet a selymes, puha bőrért tisztálkodásra is használnak).

Főzés közben elveszti fekete színét, gyönyörű padlizsán lila lesz.


CHILIS FEKETE BAB (vegán) 4 személyre

50 dkg fekete bab
10 dkg gersli (árpagyöngy)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dl paradicsomlé (100 %-os)
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)
1/2 teáskanál cayenne bors
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál chili pehely
1 kicsi egész chili
csipet fahéj
őrölt bors
só (természetes, nem finomított)
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

Előkészítés:
- a fekete babot felhasználás előtt legalább 12 órára be kell áztatni, érdemes előző nap és éjszaka

1. tisztítsuk meg a hagymákat és a vöröshagymát szeljük apró kockára
2. az olajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a reszelt (vagy apróra szelt) fokhagymát, a leszűrt babot (az áztató vizet tegyük félre, kelleni fog) és a gerslit
3. öntsük fel a babot a paradicsomlével, fűszerezzük (só, tört bors, cukor, cayenne bors, kömény, chili pehely, chili, fahéj) és fedő alatt főzzük
4. ha forr a lé, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és gyakori kevergetés mellett, kis lángon, fedő alatt főzzük tovább, amíg a bab megpuhul, figyelve arra, hogy ne égjen le, mivel a leve folyamatosan elfő, melyet az áztató vízzel pótoljunk

Praktikák:
- az egész chilit ki tudjuk venni főzés közben, ha a számunkra megfelelő erősséget elérte az étel, ha erősebbet szeretnénk, fokozatosan adagoljuk a csípős hozzávalókat
- húsevők tehetnek bele kis darab füstölt csülköt, vagy kolbászt
- a bab áztató levét tegyük félre, kelleni fog a főzés során


Napi útmutató: "Másokban a szeretet melegét kelteni csak a bennünk lévő szeretet melege által lehet." C.H.Spurgeon