Padlizsános cukkini tekercs

Írta: Memi vasárnap, november 14, 2010
Padlizsán és cukkini időszakban sűrűn előforduló előétel nálunk a paradicsomos-pestos változat, éppen ezért most valami újdonságot szerettem volna kipróbálni ezzel a két összetevővel.
Nem csalódtam, ismét nagyon finom változattal bővült a házi étlap, ráadásul korlátlan a variációk száma, biztosan ki fogom próbálni gomba, sárgarépa "töltelékkel" is.

PADLIZSÁNOS CUKKINI TEKERCS 12 db (egészségesebb összetevők)

2 db nagyobb cukkini
1 db nagyobb padlizsán
1 dl lilahagyma
12 szelet feketeerdő sonka
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
12 db fogpiszkáló, vagy 4 db grillnyárs

1. a zöldségeket megtisztítjuk, a padlizsán két végét levágjuk, majd 3-4 mm-es csíkokra vágjuk vízszintesen
2. a padlizsánt téglalapokra vágjuk (vízszintesen félbe, majd függőlegesen téglalapokra - olyan magas legyen egy téglalap, mint amilyen szélesek a cukkini csíkok)
3. sózzuk be a cukkini csíkok és a padlizsán darabok minden oldalát, majd várjuk meg amíg levet ereszt
4. a vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk félbe és szeleteljük fel 2-3 mm vastagságú félkarikákra
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és olívaolajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat, vagy sütőedényt
6. konyhai papírtörlővel itassuk le a cukkini csíkokról és a padlizsán darabokról a vizet és kezdhetjük összeállítani a tekercset
7. kiterítjük a cukkinit, arra a sonkát, majd az egyik szélen egymásra halmozunk padlizsánt, hagymát és ismét padlizsánt
8. a padlizsános oldalról indulva szorosan feltekerjük
9. a tekercs oldalát fogpiszkálóval, vagy grillnyárssal megtűzzük, az olivaolajjal kikent tálra tesszük és lefedjük alufóliával
10. az 5. pontban írt hőfokon 25 percig sütjük alufólia alatt, majd 15-20 percig alufólia nélkül (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a padlizsán is megsült-e)

Praktikák:
- a sütési idő függ a padlizsán méretétől is
- lehet még beletenni más zöldségeket is (pl. gombát, sárgarépát)
- jól illenek hozzá a friss fűszernövények, lehet bele tekerni pl. bazsalikomot