Keksz - amerikai keksz (alaprecept)

Írta Memi vasárnap, november 28, 2010 2 hozzászólás
Ha olyan tortát készítek, amelynek keksz alapja van, vagy könnyű, magas tápértékű keksz jellegű süteményt szeretnék, akkor mindig ezt az alapreceptet használom. Lehetetlen kétszer ugyanúgy elkészíteni, hacsak nem pont ez a cél.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, csakúgy nasinak, lehet, diós, mogyorós, csokis, kókuszos, rozs, zab, tönköly, aszalt gyümölcsös...
Sokféle verziót bemutattam már, amikor megdöbbenve tapasztaltam, hogy az alapreceptet még nem ismertettem, íme gyorsan bepótolom :-)

KEKSZ
(ALAPRECEPT) 10-12 db (egészségesebb összetevők)

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot (várunk, amíg kissé felolvad), majd a tojással habosra keverjük
4. száraz anyagokat (lisztet, szódabikarbónát), sütőport összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
7. előmelegített sütőben 12 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Praktikák:
- a 20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel szoktam a "sima" kekszet is készíteni, legalább ennyi tápanyag legyen benne :-)
- fenti egy alaprecept, annyi verziója van, ahányszor megcsinálod: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett lehet bele tenni mézet, vagy juharszirupot (ekkor vigyázni kell, könnyen megég)
- jól illik a tésztába dió, vagy más mag
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült

Napi útmutató: "Kísérletezz bátran, alkoss szabadon és élvezettel." Receptműves Memi