Békebeli sós teasütemény (tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
vasárnap, december 28, 2025
Klasszikus, omlós, hagyományosan "nehéz, vagy nehezített" néven ismert sós teasütemény vegán változata, melynek elkészítése nagyon gyors és még annál is egyszerűbb. Abban viszont helytálló a korabeli elnevezése, hogy nehéz abbahagyni.
BÉKEBELI "NEHÉZ" SÓS TEASÜTEMÉNY (tej- és tojásmentes, vegán)
200 g finomliszt
90 g kókuszzsír (kókuszolaj szilárd állapotban)
8 g só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál édesköménymag
1/2 dl víz
tetejére kenéshez:
1/4 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál víz
1. egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót és mérjük hozzá a kókuszzsírt, mellyel morzsoljuk el alaposan, nedves homok állagúra
2. adjuk a morzsalékos alaphoz a köménymagokat, majd öntsük hozzá a vizet és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen formázható, lágy, nem túl ragacsos tészta)
3. sima felületen, két sütőpapír lap között nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy a magassága 1-1,5 cm legyen, a széleit pedig igazítsuk, (széles, hosszú pengéjű késsel, vagy hablapáttal) nyomkodjuk óvatosan egyenesre amíg egy szinte szabályos téglalapot kapunk
4. készítsük el a kenéshez a keveréket, egy kis tálkában oldjuk fel a vízben a szódabikarbónát és a tészta téglalap tetejét kenjük le, majd az alsó sütőpapírlappal együtt tegyük egy akkora vágódeszkára, vagy tálcára, amin teljesen egyenesen tud feküdni és tegyük be a hűtőbe, amíg a kókuszzsír megkeményedik a tésztában (kb. 15-20 perc, a cél, hogy kemény, de szeletelhető legyen)
5. vegyük ki a hűtőből a tésztát, hagyjuk a sütőpapírt alatta és hosszú pengéjű késsel szeleteljük fel apró (1*2, v. 2*2 cm) téglalap, vagy kocka alakúra
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljünk ki sütőpapírral (az is használható, ami a tészta felső felületén volt) egy tepsit és tegyük át az apró süteményeket egymástól kb. fél cm távolságra, majd a 180 fokos sütőben süssük 15-20 percig, amíg az alja és a teteje enyhe arany színt kap, ekkor vegyük ki a sütőből, hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni és jól záródó dobozban tároljuk fogyasztásig
Praktikák:
- 20 g kukoricalisztet is keverhetünk a tésztába a színe és a ropogósság fokozása miatt (ebben az esetben a finomlisztet ugyanennyivel csökkentsük)
- tetszőleges egyéb fűszerekkel is variálhatjuk a süteményt (pl. római kömény, fekete kömény, ajovan)
Címkék: békebeli, egyszerű, gyors, hagyományos, házilag, kömény, laktózmentes, nehéz, nehezített, omlós, recept, receptműves, sós, teasütemény, tejmentes, tojásmentes, vegán





