Ribizlis kölestúrós szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
péntek, november 21, 2025
Látványos, mégis egyszerűen elkészíthető desszert akár ünnepi alkalmakra és tortaformára is. Előző nap érdemes összeállítani, hogy megdermedjen és szépen szeletelhető legyen.
RIBIZLIS KÖLESTÚRÓS SZELET (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
10x24 cm-es (kenyér) sütőformára
Tészta:
120 g gm. zabpehelyliszt
50 g nádcukor
5 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1,75 dl (175 g) víz
Kölestúró krém:
100 g köles
100 g nádcukor
3 g pektin
3 dl (300 g) víz
2-3 teáskanál frissen facsart citromlé (ízlés szerint)
Ribizli zselé:
150 g fagyasztott ribizli
1,5 dl (150 g) víz
50 g nádcukor
5 g pektin
1. először a kölest tegyük fel főni, ehhez mérjük ki a kölest és szűrőben mossuk meg alaposan, majd tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá a háromszoros vizet és a cukrot, majd gyakori keverés mellett, fedő alatt főzzük, míg a köles megpuhul, ekkor adjuk hozzá a citromlevet és a pektint, keverjük össze alaposan, pár másodpercig főzzük össze, majd hagyjuk kissé kihűlni, amíg a tészta elkészül
2. a tésztához egy keverőtálba mérjük ki a zabpehelylisztet, a cukrot, a sütőport, adjuk hozzá a vizet, majd az olajat és manuális, kézi habverővel alaposan keverjük össze, ne maradjanak benne csomók
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük meg 20 perc alatt, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk kissé kihűlni mielőtt ráterítjük a kölestúrót (a sütőpapírt hagyjuk rajta, mert az összeállításnál szükséges lesz)
5. ha kissé kihűlt a tészta, tegyük vissza sütőpapírral együtt a formába, terítsük el a felületén egyenletesen a kölestúrót és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a zselé
6. a zseléhez tegyük a ribizlit egy kis főzőedénybe, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele a pektint és tegyük fel főni, további folyamatos kevergetés mellett főzzük forrástól számított 5 percig, majd zárjuk el a hőt és várjunk míg egy kicsit visszahűl a ribizlizselé és elkezd megszilárdulni, ekkor vegyük ki a hűtőből a már összeállított kölestúrós tésztát és terítsük el a zselét a túró tetején, majd egy éjszakára hagyjuk a süteményt a hűtőben
7. másnap vegyük ki süteményt a formából és a sütőpapírból, majd tetszés szerinti formára háromszög, kocka, szelet) darabolva tálaljuk
Praktika:
- készíthető 1-2 evőkanál holland kakaóporral is a tészta
- a kölestúró krémbe tehetünk kandírozott citrom-, vagy narancshéjat és kezeletlen citrom reszelt héját is
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: egyszerű, gluténmentes, gm, gyors, házilag, kocka, köles, laktózmentes, recept, receptműves, ribizlis, szelet, tejmentes, tojásmentes, túrós, vegán





