Kukoricakenyér (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szombat, november 22, 2025

Lepénykenyér variáció, de szaftos ételek mellé tunkolni is kiváló köret.

KUKORICAKENYÉR (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
22 cm-es (pite) sütőformára

100 g kukoricaliszt
50 g kukoricadara
50 g gm. zabpehelyliszt
5 g só (természetes, nem finomított)
3 g nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kukoricaolaj (semleges ízű, hidegen sajtolt)
2 dl (200 g) víz

1. egy keverőtálba mérjük ki a kukoricalisztet, a kukoricadarát, a zabpehelylisztet, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a sütőport és manuális, kézi habverővel keverjük homogénre
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat, majd alaposan keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne csomók
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük meg a kenyeret 25-30 perc alatt 
5. ha megsült a lepénykenyér, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (pl. szárított zöld fűszerek, kömény) is ízesíthető a tészta
- készíthető 1-2 evőkanál tökmagliszttel is a tészta