Tejbegríz (glutén- és tejmentes, vegán)
Írta: Memi
kedd, október 01, 2024
Nincs benne sem tej, sem gríz, mégis a végeredmény tejbegríz.
TEJBEGRÍZ (glutén- és tejmentes, vegán)
2 személyre
50 g gm. zabpehelydara
30 g nádcukor
csipet só (természetes, nem finomított)
2,5 dl kókusztej
2,5 dl víz
tálaláshoz:
1-2 evőkanál porcukorrá darált nádcukor
1 evőkanál holland kakaópor
1. egy kis lábosba mérjük bele a száraz összetevőket, majd (manuális, kézi habverővel) keverjük össze csomómentesre a 2,5 dl vízzel és öntsük fel a kókusztejjel
2. gyakori keverés mellett, kis lángon forraljuk fel és pár másodpercig folyamatosan kevergetve forraljuk össze, amíg „köpködni” kezd (közben kissé be is sűrűsödik)
3. zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk pihenni pár percig (közben még tovább sűrűsödik, ha túl sűrűnek érezzük, keverjünk hozzá pár evőkanál vizet)
4. keverjük össze a porcukrot a kakaóporral és tálalásnál szórjuk meg a tejbegrízt
Praktikák:
- lehet víz nélkül csak kókusz-, mandula-, zab-, vagy rizstejjel készíteni, de csak vízzel főzve is finom (bármelyik folyadékot választjuk, ha keverjük is, összesen 0,5 l legyen)
- kakaó mellett fahéjas cukorral, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával is tálalható