Vaníliás karika (glutén, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi csütörtök, július 25, 2024
Tetszőlegesen formázható és díszíthető sütemény. Ha a bekevert tésztát hagyjuk a hűtőben megkeményedni, akkor két sütőpapír között kinyújtva linzer szaggatóval is formázható, míg lágy tésztával a kinyomós verzió készíthető.

VANÍLIÁS KARIKA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
20-25 db 

100 g gm. zabpehelyliszt
25 g mandulaliszt
50 g nádcukor porcukorrá darálva
5 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g kókuszolaj (kókuszzsír folyékony állapotban)
1/2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
45 ml (45 g) víz
1 cs vaníliás cukor (Bourbon)
csipet só (természetes, nem finomított)
csokoládé a díszítéshez

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd keverjük össze
2. egy pici pohárba mérjük ki a vizet, öntsük bele a citromlevet és adjuk hozzá a csipet sót, hogy feloldódjon, majd felhasználásig tegyük félre
3. mérjük a lisztes keverékhez a folyékony kókuszolajat és öntsük hozzá az előkészített citromleves, sós vizet, majd egy kanállal keverjük össze a tésztát homogénre
4. kanalazzuk át a tésztát egy habzsákba (ennek hiányában készítsünk elő egy vastagabb pl. uzsonnás, vagy fagyasztó tasakot, állítsuk bele egy magasabb pohárba úgy, hogy az egyik sarok a pohár aljának közepe felé nézzen, majd amikor megtöltöttük a tésztával, vágjunk le a sarkot, úgy, hogy egy pici, kb. fél cm nyílás keletkezzen, másik lehetőség, hogy linzer formával szaggassuk ki a süteményeket, ehhez tegyük a hűtőbe az összekevert tésztát, majd amikor megkeményedett benne a kókuszzsír, akkor két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)
5. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és a habzsákból nyomjunk kb. 4-5 cm-es karikákat (vagy tegyük az előkészített tepsire a kiszúrt süteményeket) 
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és süssük a kekszeket 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
7. amikor kihűltek a kekszek mártsuk vízgőz fölött megolvasztott csokoládéba, majd tegyük sütőpapírral bélelt tányérra és hűtőben hagyjuk megdermedni

Praktika:
- ha többféle kinyomó fejjel, vagy mintával dolgozunk, vegyesen is készíthetjük az aprósüteményt
- tehetünk a tészta masszába más süteményfűszert is (pl. őrölt fahéj, szegfűszeg, kardamom)