Minestrone, avagy az olasz zöldségleves (vegán)

Írta: Memi kedd, július 25, 2023
Egyszerű, gyors és nagyon ízletes leves, melyet az olasz konyhában régiónként és évszakonként is picit eltérően készítenek. Lehet nagyon sűrű, kicsit levesesebb, tésztával, vagy parmezánnal, néhol mindkettővel. 

Nálunk a tavaszi-nyári verzióban a leírtak szerint készül, a hűvösebb időszakban pedig teszünk bele 100 g főtt fehér babot, vagy csicseriborsót is.

A tradicionális receptben friss paradicsom és karfiolrózsa is található, de kivételesen érdemes ehhez a leveshez dobozos darabolt paradicsomot és a karfiol zöldjét használni, melyektől még intenzívebb ízű lesz. A karfiol feldolgozásakor a zöldjét általában lefagyasztom, így az ilyen levesekhez mindig van kéznél (kivéve a rakott karfiolnál, amiben az alsó sorba rakom a zöldet).

MINESTRONE 4 személyre

2 db sárgarépa
1 szál szárzeller
1-2 db karfiollevél
2 db krumpli
fél doboz darabolt paradicsom (vagy 2 szem friss hámozva)
100 g zöldborsó (fagyasztott)
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
csipet őrölt rozmaring 
80-100 g* durum kagyló, vagy rövid csőtészta (ditalini)
*attól függ, hogy sűrűbb, vagy hígabb levest szeretnénk
ha gluténmentesség cél, akkor hagyjuk el a tésztát, vagy használjunk kukoricalisztből készültet

Előkészítés:
- ha friss paradicsomot használunk, akkor mossuk meg és az alján vágjuk be a héjat X alakban, majd dobjuk 1-2 percre forró vízbe, így könnyen meg lehet hámozni

1. tisztítsuk és pucoljuk meg a zöldségeket, majd mindent aprítsunk fel közel azonos méretűre (így egységes lesz a főzési idejük)
2. az olívaolajon pirítsuk meg a sárgarépát és a zellerszárat, majd adjuk hozzá a krumplit, a karfiollevelet, a borsót (és ha használunk, akkor a megfőtt babot is), majd adjuk hozzá a darabolt paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, ami kellemesen ellepi
3. ízesítsük igény szerint sóval, kevés borssal és egy késhegynyi (!) őrölt rozmaringgal, majd időnként átkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek elkezdenek puhulni
4. amikor már majdnem kellemesen puhák a zöldségek, adjuk hozzá a tésztát és gyakori kevergetés mellett főzzük készre a levest

Praktikák:
- szezonális zöldségekkel is változatossá tehető a leves
- bármennyire is csábító, ne tegyünk bazsalikomot és oregánót bele, az eredeti recept a sokféle zöldség ízére hagyatkozik
- ha gluténmentesség a cél, ennek megfelelő tésztát válasszunk, vagy hagyjuk el, alacsony hisztamin igény esetén pedig hagyjuk el a paradicsomot, helyette tegyünk a levesbe egy fél mokkáskanálnyi őrölt csemege fűszerpaprikát és pár csepp friss citromlevet