Almás zsúrtorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi hétfő, július 03, 2023
Nagyon gyorsan elkészülő, könnyű, egyszerű kevert sütemény, ami kiváló a reggeli kávé / tea mellé, de lehet akár uzsonna, vagy étkezés utáni desszert is.

ALMÁS ZSÚRTORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegám)
zsúrtorta, vagy 16 cm átmérőjű edény formára

1 db alma (150 g körüli)
150 g gm. zabliszt
50 g mandulaliszt
100 g nyers nádcukor
1/2 mk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
1,5 dl víz
1 mk őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1 teáskanál frissen facsart citromlé

kenéshez a tetejére:
1 tk (házi) lekvár + 1 tk víz keveréke

1. mossuk és pucoljuk meg az almát, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát és szeleteljük fel vékony félkarikákra, majd tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket (zab, mandula), a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg) és keverjük össze a szárazanyagokat
3. béleljük ki a sütőformát (zsúrtorta, vagy lehet kis méretű főzőedény hőre érzékeny, műanyag alkatrész nélkül) sütőpapírral, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. adjuk a szárazanyagokhoz a kókuszolajat, a vizet és a citromlét, majd keverjük össze alaposan a masszát, ne maradjanak benne csomók
5. tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt formába, terítsük el rajta egyenletesen a felszeletelt almát és 180 fokon süssük készre 35-40 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem túl ragacsos-e a tészta, ha igen, akkor további 5 percig süssük)
6. sütőpapírral együtt emeljük ki a formából és hagyjuk kihűlni, a papírt csak ezután távolítsuk el, majd kenjük le a tetejét a lekváros vizes mázzal

Praktika:
- nyers nádcukor helyett sima, vagy kókuszvirágcukorral is finom
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető