Gyoza a pirított gőzölt gombóc (tej-, tojás- és húsmentes, vegán)
Írta: Memi
kedd, február 05, 2019
Ismert olajban sült, gőzölt és gőzölt-pirított változata is.
Most káposztával készítettük, de szinte bármilyen töltelék (pl. pirított gomba, hagyma, zöldfűszeres tört krumpli) választható hozzá, akár édes-savanyú mártással, hamis szójaszósszal, akár magában is tálalható.
Egyszerű, mégis különleges és gőzölő edény nélkül is elkészíthető egy kis trükkel...
Egyszerű, mégis különleges és gőzölő edény nélkül is elkészíthető egy kis trükkel...
GYOZA GOMBÓC 30-35 db (egészségesebb összetevők)
tészta:
300 g tönköly fehérliszt
20 g nyers nádcukor
1 tk só (természetes, nem finomított)
1 tk sütőpor (foszfátmentes)
1 ek olaj (szezám)
1 cs porélesztő
1,5 dl kézmeleg víz
töltelék:
káposztás tészta feltét
1. mérjük ki a tészta összetevőket és gyúrjunk lágy, nem túl ragacsos tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, majd 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szúrjunk ki tésztakorongokat
5. a tészta közepébe tegyünk 1 kiskanál tölteléket, hajtsuk félbe és jól záródóan csípjük össze a batyu szélét, ezt ismételjük meg az összes tésztadarabnál
6. kezdjük el melegíteni a vizet közepes lángon, majd amikor forr a víz, tegyük a sütőpapírral bélelt tányérra a gombócokat (egymástól 0,5 cm távolra, mert még kelnek), majd fedő alatt gőzöljük a gombócokat 5 percig
7. kb. 1 evőkanál olajon pirítsuk meg mindkét oldalát a meggőzölt gombócoknak
7. kb. 1 evőkanál olajon pirítsuk meg mindkét oldalát a meggőzölt gombócoknak
Praktikák:
- a töltelék készíthető más zöldségekkel
- mártással is kínálhatjuk
Címkék: ázsiai, gombóc, gőzgombóc, gőzölt, gyoza, húsmentes, káposzta, kelt, kínai, laktózmentes, pirított, recept, receptműves, szezámolaj, tejmentes, tészta, tojásmentes, töltött, vegán, vegetáriánus