Répatorta (tejtermék- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
kedd, július 19, 2016
Nem csak nyusziknak...
Többféle változatban készítettünk már répatortát (pl. mandarinnal, dióval), de ez az eddigi legfinomabb, ráadásul tejtermék- és tojásmentes, így vegánok is bátran fogyaszthatják.
Kellemesen szaftos, üde és zamatos. Önmagában is finom sütemény, de egy kis lekvárral, vagy savanykás krémmel még ütősebb.
Kellemesen szaftos, üde és zamatos. Önmagában is finom sütemény, de egy kis lekvárral, vagy savanykás krémmel még ütősebb.
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly fehér liszt
1 nagyobb répa
10 dkg nyers nádcukor (porítva)
5 dkg mazsola
1 dl víz
1 evőkanál facsart citromlé
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál őrölt vanília
csipet őrölt szegfűszeg
1. őröljük porcukorrá a nádcukrot, áztassuk be a mazsolát (forró vízbe), reszeljük le a sárgarépát (sajtreszelő finomságra) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. mérjük ki egy keverőtálba a porcukrot, a vizet, az olajat, a citromlevet, a fűszereket (só, vanília, szegfűszeg), adjuk hozzá a reszelt répát és a kinyomkodott mazsolát, majd kanállal keverjük, amíg elolvad a cukor
3. adjuk a keverékhez a liszteket, a szódabikarbónát és a sütőport és keverjük homogénre (óvatosan forgassuk össze, mert a szódabikarbóna már elkezd dolgozni és emelni a tésztát)
4. olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a tortaformát és öntsük bele a masszát, egyengessük el a formában és az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a tortát 25-30 percig, majd hagyjuk az elzárt sütőben további 5 percre, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni
VEGÁN BESAMEL KRÉM készítése (alap krém, annak megfelelően ízesítsük, amilyen tortát készítünk):
3 dkg olívaolaj (extra szűz)
5 dkg tönköly fehér liszt
3 dl víz
1. az olajat és a lisztet mérjük egy tálba, kis lángon kezdjük el melegíteni, majd kézi habverővel folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a vizet, mellyel keverjük homogénre és addig főzzük folyamatos keverés mellett, amíg krémmé sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről
2. ízesítsük a krémet ehhez a tortához 5 dkg cukorral, 1 teáskanál őrölt vaníliával és 2 evőkanál frissen facsart citromlével, majd osszuk két részre (felét a torta közepébe, felét a tetejére)
10 dkg nyers nádcukor (porítva)
5 dkg mazsola
1 dl víz
1 evőkanál facsart citromlé
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál őrölt vanília
csipet őrölt szegfűszeg
1. őröljük porcukorrá a nádcukrot, áztassuk be a mazsolát (forró vízbe), reszeljük le a sárgarépát (sajtreszelő finomságra) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
2. mérjük ki egy keverőtálba a porcukrot, a vizet, az olajat, a citromlevet, a fűszereket (só, vanília, szegfűszeg), adjuk hozzá a reszelt répát és a kinyomkodott mazsolát, majd kanállal keverjük, amíg elolvad a cukor
3. adjuk a keverékhez a liszteket, a szódabikarbónát és a sütőport és keverjük homogénre (óvatosan forgassuk össze, mert a szódabikarbóna már elkezd dolgozni és emelni a tésztát)
4. olajozzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki a tortaformát és öntsük bele a masszát, egyengessük el a formában és az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a tortát 25-30 percig, majd hagyjuk az elzárt sütőben további 5 percre, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni
VEGÁN BESAMEL KRÉM készítése (alap krém, annak megfelelően ízesítsük, amilyen tortát készítünk):
3 dkg olívaolaj (extra szűz)
5 dkg tönköly fehér liszt
3 dl víz
1. az olajat és a lisztet mérjük egy tálba, kis lángon kezdjük el melegíteni, majd kézi habverővel folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a vizet, mellyel keverjük homogénre és addig főzzük folyamatos keverés mellett, amíg krémmé sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről
2. ízesítsük a krémet ehhez a tortához 5 dkg cukorral, 1 teáskanál őrölt vaníliával és 2 evőkanál frissen facsart citromlével, majd osszuk két részre (felét a torta közepébe, felét a tetejére)
Praktika:
- mehet a tésztába darált dió, mogyoró, mandula, mák, további fűszerek (gyömbér, fahéj, szerecsendió)
- a krémet készíthetjük édesre (pl. csokoládéval, kókuszcukorral), savanykásra (pl. lekvárral, gyümölcslékkel), de akár sósra is
Címkék: besamel, desszert, egészséges, laktózmentes, répatorta, sárgarépa, tejmentes, teljes kiőrlésű, tojás nélkül, tojásmentes, tönköly, vegán